Doorbraak in de strijd tegen resistentie bij uitgezaaide borstkanker

Het onderzoek van het team van de Medische Universiteit van Wenen naar de remming van P-glycoproteïne (P-gp) in slapende tumorcellen die chemotherapie overleven, vertegenwoordigt een veelbelovende ontwikkeling in de behandeling van triple-negatieve borstkanker (TNBC).

Hier zijn enkele belangrijke punten over deze ontdekking:

  1. Triple-negatieve borstkanker (TNBC): TNBC is een bijzonder agressieve en uitdagende vorm van borstkanker. Het wordt gekenmerkt door een vroege terugval en een slecht overlevingspercentage. Tot nu toe zijn de behandelmogelijkheden voor TNBC beperkt en blijkt chemotherapie vaak onvoldoende om de ziekte onder controle te krijgen.
  2. Resistentie tegen chemotherapie en slapende cellen: Een belangrijk probleem bij de behandeling van TNBC is de ontwikkeling van therapieresistentie, waarbij kankercellen niet meer reageren op conventionele behandelingen. Sommige kankercellen kunnen tijdens chemotherapie in een slapende toestand terechtkomen en maanden of jaren verborgen blijven voordat ze weer actief worden, wat leidt tot terugval van de tumor.
  3. Rol van P-glycoproteïne (P-gp): Het onderzoeksteam ontdekte dat P-gp een cruciale rol speelt bij het beschermen van slapende kankercellen tegen de toxische effecten van chemotherapie. Hoewel P-gp bekend staat om zijn vermogen om chemotherapeutische geneesmiddelen uit cellen te verdrijven, was de betrokkenheid ervan bij het beschermen van slapende kankercellen nog niet eerder vastgesteld.
  4. Benutten van de kwetsbaarheid van P-gp: Door P-gp te targeten en te remmen, konden onderzoekers de verwijdering van toxische lipiden uit slapende kankercellen voorkomen. Deze kwetsbaarheid zou kunnen worden misbruikt om terugval van de tumor te voorkomen. Belangrijk is dat er bestaande geneesmiddelen bestaan die P-gp kunnen blokkeren, waardoor het een potentieel therapeutisch doelwit wordt.
  5. Resultaten muismodel: In een muismodel van triple-negatieve borstkanker verlengde langdurige remming van P-gp met een medicijn genaamd tariquidar vóór de ontwikkeling van resistentie de overleving van de muizen aanzienlijk. Dit suggereert dat het blokkeren van P-glycoproteïne een effectieve strategie zou kunnen zijn voor het targeten van medicijntolerante kankercellen in TNBC.
  6. Klinische vertaling: De volgende stappen omvatten het vertalen van deze bevindingen naar de klinische praktijk om de behandeling van patiënten met triple-negatieve borstkanker te verbeteren. Indien succesvol zou dit onderzoek nieuwe hoop kunnen bieden voor patiënten met TNBC door mogelijk de kansen op genezing of langdurige remissie te vergroten.

Samenvattend vertegenwoordigt dit onderzoek een aanzienlijke vooruitgang in het begrip van chemotherapieresistentie bij triple-negatieve borstkanker en biedt het een potentiële weg voor effectievere behandelingsstrategieën. Verdere klinische studies zullen nodig zijn om de volledige impact en haalbaarheid van de doelgerichte behandeling met P-glycoproteïne bij TNBC-patiënten te bepalen.