Doodgeboorte door drinken en roken tijdens de zwangerschap

Volgens een studie gefinancierd door de National Institutes of Health, wordt drinken van alcohol en het roken van tabak gedurende het eerste trimester van de zwangerschap geassocieerd met bijna drie keer hoger risico op late doodgeboorte (na 28 of meer weken) in vergelijking met vrouwen die niet drinken of roken tijdens de zwangerschap of stoppen met beide voor het einde van de eerste trimester dat ze zwanger zijn. Hoewel bekend is dat prenataal roken het risico op doodgeboorte verhoogt, hebben de wetenschappers het onderzoek uitgevoerd om na te gaan hoe roken in combinatie met alcoholgebruik het risico kan beïnvloeden. De onderzoekers bevestigden ook het hoger risico op doodgeboorte bij alcohol alleen wat werd gesuggereerd door eerder minder uitgebreide onderzoeken.

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van het Prenatal Alcohol in SIDS and Stillbirth (PASS) Network en verschijnt in JAMA Network Open. Financiering werd verstrekt door NIH’s Eunice Kennedy Schrier National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) en National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD).

De studie volgde bijna 12.000 zwangerschappen onder meer dan 8.500 vrouwen in Zuid-Afrika en de Amerikaanse Northern Plains. Vergeleken met de zwangerschappen van vrouwen die niet dronken of rookten of die met beide stopten voor het tweede trimester hadden zij 2,78 keer meer het risico op late doodgeboorte. Eerder ontdekte het PASS-netwerk dat het risico op Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) 12 keer hoger was bij zwangerschappen die na het eerste trimester werden blootgesteld aan drinken en roken door de moeder.

NIAAA waarschuwt voor het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap, omdat dit kan leiden tot geboorte- en neurologische afwijkingen. De Amerikaanse Centers of Disease Control and Prevention merkt op dat roken tijdens de zwangerschap het risico op zwangerschapscomplicaties, vroeggeboorte, wiegendood en gezondheidsproblemen bij zuigelingen verhoogt.

Vertaling: Andre Teirlinck