Detectieapparaat mbt overdosis opoïden

Een academicus van de University of Dundee leidt de klinische proef van een draagbaar apparaat dat tot doel heeft het groeiende aantal fatale overdoses van opioïden in Schotland te verminderen. John Dillon, hoogleraar hepatologie en gastro-enterologie aan de universiteit en adviseur hepatoloog bij NHS Tayside, zal de RESCU-studie leiden van de draagbare biosensor die hulpdiensten waarschuwt voor overdoses, zodat ze een levensreddend tegengif kunnen geven.

Sterfgevallen door opioïden treden op als gevolg van ademhalingsdepressie, een onvoorspelbare bijwerking van zowel voorgeschreven als illegaal opioïdengebruik. Schotland heeft het hoogste aantal sterfgevallen door overdoses in Europa met 1.339 sterfgevallen in 2020, een stijging van 5% ten opzichte van 2019. Bijna al deze sterfgevallen kunnen worden voorkomen als een zeer effectief tegengif, naloxon, vroeg genoeg wordt toegediend. Momenteel is er geen mogelijkheid om een ​​overdosis te detecteren en het gebruik van naloxon is afhankelijk van de toevallige ontdekking van de getroffenen.

Het te testen apparaat voor bewaking op afstand wordt geleverd door het digitaal gezondheidsbedrijf PneumoWave, dat innovatieve technologie ontwikkelt die levensbedreigende ademhalingsproblemen in realtime kan detecteren.

Als onderdeel van een uitgebreid klinisch onderzoeksprogramma over een reeks aandoeningen van de luchtwegen, werkt PneumoWave samen met professor Dillon en zijn collega’s om de fysiologische effecten van opioïdengebruik te bestuderen, waarbij gegevens worden vastgelegd waarmee het bedrijf zijn sensor technologie verder kan ontwikkelen om nauwkeurig het begin van ademhalingsdepressie te detecteren.

Professor Dillon en zijn collega’s van NHS Tayside voerden eerder het baanbrekende werk uit dat ertoe leidde dat Tayside een wereldleider werd in de eliminatie van Hepatis C. HCV wordt vaak gecontracteerd door patiënten met een stoornis in het gebruik van opioïden en professor Dillon zei dat hij hoopt dat het onderzoek zal aantonen dat de technologie voor ademhalingsbewaking van PneumoWave het potentieel heeft om veel levens te redden.

“In mijn praktijk zie ik uit de eerste hand de verwoesting die overdoses opioïden met zich meebrengen,” zei hij. “Een groot aantal van mijn patiënten sterft elk jaar aan overdoses en dit is overal een groot probleem, maar vooral in Schotland, dat wij dringend moeten aanpakken.

“De statistieken over drugsgerelateerde sterfgevallen zijn er voor iedereen, maar deze vertellen niet het hele verhaal – dat van de vele tragedies en gemiste kansen die erachter liggen en het verdriet achteraf. Ik heb goede hoop dat dit apparaat een hulpmiddel zal worden om bij te dragen aan de inspanningen om deze zinloze verliezen te voorkomen.”

Dr. Bruce Henderson, CEO en oprichter van PneumoWave en arts die werkt met patiënten met een risico op een overdosis, zei: “De RESCU-studie is van cruciaal belang bij de ontwikkeling van deze potentieel levensreddende technologie. Professor Dillon en de rest van het R&D-team hebben een bewezen staat van dienst in het verbeteren van de resultaten voor deze moeilijk bereikbare groep patiënten en we zijn verheugd om met hen samen te werken, aangezien we ernaar streven om deel uit te maken van pogingen om sterfgevallen als gevolg van overdosis te stoppen.”

De RESCU-studie maakt deel uit van een breder programma van klinisch onderzoek dat proeven omvat in King’s College London en het Queen Elizabeth University Hospital, Glasgow. De werving van patiënten voor RESCU is al begonnen.

“Het voorkomen van een drugsgerelateerde overdosis opioïden is wereldwijd een belangrijke prioriteit voor de volksgezondheid”, zegt Jason Grebely, professor aan het Kirby Institute, UNSW Sydney en voorzitter van het International Network on Health and Hepatitis in Substance Users. Technologieën om onze reacties te verbeteren en opioïde gerelateerde sterfgevallen te voorkomen, zoals Pneumowave, zullen in de toekomst van cruciaal belang zijn voor het verbeteren van de gezondheid van mensen die drugs gebruiken en injecteren.”

Vertaling persbericht : Andre Teirlinck