Derdehands rook heeft invloed op darmbacteriën voor zuigelingen

Baby’s die worden blootgesteld aan derdehands rook terwijl ze in het ziekenhuis zijn opgenomen op de neonatale intensive care (NICU), vertonen een verschil in de samenstelling van hun darmmicrobioom, volgens een nieuwe studie door onderzoekers van The University of Texas Health Science Center in Houston (UTHealth).

Rook uit de derde hand verwijst naar deeltjes en residu (bijv. Nicotine) als gevolg van tabaksrook die op oppervlakken en in huisstof blijft hangen. Het residu is te vinden op de handen, kleding, meubels, muren, stof, tapijten en andere oppervlakken lang nadat het roken is gestopt. Zelfs als een volwassene buiten het huis of gebouw is gaan roken, kunnen kinderen nog steeds worden blootgesteld.

“We weten dat volwassenen die tabak roken, verschillen in darmmicrobioom hebben in vergelijking met niet-rokende volwassenen”, zegt Thomas Northrup, PhD, universitair hoofddocent gezins- en gemeenschapsgeneeskunde aan de McGovern Medical School van UTHealth en hoofdauteur van het onderzoek. “We kennen echter nog niet de gezondheidsgevolgen op de lange termijn van blootstelling aan rook uit de derde hand op de microbiomen van de in het ziekenhuis opgenomen baby’s in de darmen.”

Onderzoekers namen ontlasting en urinemonsters van 43 baby’s die kort na de geboorte werden opgenomen in de NICU. Van de 43 baby’s waren er 11 afkomstig uit niet-rokende huishoudens en 32 uit een huishouden waar ten minste één persoon tabak rookte.

De baby’s werden bestudeerd voordat ze uit de NICU werden ontslagen en werden nooit blootgesteld aan passief roken.

Onderzoekers ontdekten dat baby’s uit niet-rokende huizen en / of met een lagere blootstelling aan nicotineresidu van het NICU-meubilair een grotere diversiteit in het darmmicrobioom hadden in vergelijking met baby’s uit rokende huishoudens. Dit bouwt voort op een eerdere studie, geleid door Northrup, waarin nicotineresidu van meubels in de wachtruimtes en kamers in de NICU werd gemeten. De resultaten toonden aan dat 94% van de oppervlakken die werden aangeraakt door niet-personeelsbezoekers die rookten, nicotineresten bevatten.

“Vaak vertrekken mensen die het ziekenhuis bezoeken om naar buiten te gaan roken of verdampen, en wanneer ze binnen komen, blijft dat residu op hen en hun kleding hangen en worden ze overgebracht naar het meubilair van de wachtkamers en ziekenhuiskamers,” zei Northrup.

Het darmmicrobioom bestaat uit bacteriën, schimmels en andere microben die belangrijk zijn voor de algehele gezondheid. Een gezond darmmicrobioom helpt bij de opname van vitamines en voedingsstoffen, en in sommige gevallen bij immuniteit tegen bepaalde ziekten.

Eerdere studies suggereerden dat blootstelling aan derdehands rook de wondgenezing kan verstoren, de ademhalingsontwikkeling kan belemmeren en kan leiden tot metabolische veranderingen in het lichaam.

“Als je de microbiële gemeenschap begint te veranderen, kun je invloed hebben op specifieke microben of bacteriën die belangrijke gezondheidsbevorderende functies vervullen. Als het darmmicrobioom op de een of andere manier wordt aangetast, waar het onze gezondheid minder kan beschermen, is het gemakkelijk te begrijpen hoe dat problematisch kan worden voor de algehele gezondheid en ontwikkeling van een baby, ” zei Northrup.

Onderzoekers weten niet of blootstelling aan rook uit de derde hand tijdens de kindertijd op de lange termijn een verandering in de gezondheid zal veroorzaken. Northrup zegt echter dat huidig ​​onderzoek het gebruik van probiotica in de kindertijd onderzoekt om te zien of het darmmicrobioom weer in balans kan worden gebracht.

“Een van de belangrijkste dingen die ouders kunnen doen, is het gebruik van tabak in het huishouden volledig uitbannen. Als je ervoor kunt zorgen dat iedereen in het huishouden stopt met roken, kun je de algehele gezondheid van het kind beter beschermen ”, zei hij.

Persbericht University of Texas Health Science Center at Houston