Dana Farber studie toont dat onlangs geïsoleerde beige vetcellen zouden kunnen helpen met de strijd tegen obesitas

Wetenschappers van Dana- Farber Kanker Instituut hebben een nieuw type van energie-vetverbrandingscel in volwassen mensen geïsoleerd die volgens hen therapeutische mogelijkheden kunnen hebben voor de behandeling van obesitas.

Onder de naam “beige vet” zijn de cellen te vinden in verspreide pea grote afzettingen onder de huid in de buurt van het sleutelbeen en langs de wervelkolom bij volwassen mensen. Omdat dit type vet caloriën kan verbranden- in plaats van op te slaan, zoals witte cellen doen- beige vetcellen zouden nieuwe therapieën kunnen paaien voor obesitas en diabetes, volgens de onderzoekers onder leiding van Bruce Spiegelman, PhD, van Dana- Farber.

De studie wees uit dat beige vet genetisch anders is dan “bruin vet”, die ook caloriën verbrandt voor het genereren van warmte. Bruin vet is te vinden in kleine zoogdieren en menselijke baby’s waar het bescherming biedt tegen schade als gevolg van kou. Wit vet, daarentegen, opgeslagen caloriën en overtollig wit vet draagt bij aan obesitas.

Bestaan van dit derde type vet (naast wit en bruin) was voorgesteld in een artikel van laboratorium Spiegelman’s in 2008, maar het Dana farber team is de eerste om ze te isoleren en hun unieke genetische profiel te bepalen. Spiegelman’s team, onder leiding van de eerste auteur Jun Wu, PhD, heeft ook geconstateerd dat beige cellen specifiek gericht zijn door het hormoon irisin, die spiercellen drukken tijdens het sporten.

In 2009 meldden drie onderzoeksgroepen dat de afzettingen bij volwassen mensen bruin vet bevatte, maar dit nieuwe onderzoek identificeerde ze als beige vet door de genetische make-up.
In de toekomst betekent het dat wat je wilt bestuderen voor mogelijke behandelingen zijn de beige vetcellen in deze ‘ hotspots ‘, waar we allemaal mee rond lopen.” aldus Spiegelman.

Zelfs in kleine hoeveelheden kunnen bruin en beige vet grote hoeveelheden caloriën verbranden. “Het therapeutisch potentieel van beide soorten bruine vetcellen is duidelijk”, schrijven de auteurs in het cel artikel, als genetische manipulatie in muizen dat maakte dat meer bruin en beige vet tot sterke anti-obesitas en bloedsuikerverlagende acties. Onderzoekers zijn reeds op zoek naar manieren om het menselijke bruine vet voor menselijke voordelen te benutten.

Beide soorten vet bevatten energie verbranding organellen genaamd mitochondriën, die ijzer bevatten, en zijn de oorzaak van de bruine en beige tinten. Een belangrijk verschil is dat de bruine vetcellen hoge niveaus hebben van UCPI, een vereist eiwit door mitochondriën om calorieën te verbranden en en warmte op te wekken, terwijl beige cellen gewoonlijk lage niveaus van deze hebben.

Beige cellen kunnen echter op hoge levels van UCP1 gezet worden als reactie op kou of bepaalde hormonen zoals irisin, waardoor beige vet bijna net zo effectief is als bruin vet, om caloriën te verbranden. Spiegelman heeft een reeks ontdekkingen over verschillende vet celtypen gepubliceerd.

Bruine vetcellen, ontdekte hij, zijn geboren uit stamcellen die ook spiercellen produceren.
Beige vet echter vormt van binnen afzettingen van witte vetcellen van beige cel precursors.

Eerder dit jaar, meldde hij de ontdekking van irisin, geproduceerd door gespierde oefening, en die wit vet kunnen omzetten in bruin vet. In het nieuwe cel rapport, zegt Spiegelman dat irisin specifiek wit vet stimuleert om beige vet te produceren. Dana Farber heeft beide ontdekkingen gelicenseerd naar Ember Therapeutics, een biotechnologisch bedrijf dat is opgericht door Spiegelman, die van plan is om irisin als een therapie voor obesitas en diabetes te ontwikkelen.

Vertaling: Irene