COVID-beademingspatiënten kunnen permanente zenuwbeschadiging oplopen

Ernstig zieke COVID-19-patiënten op beademingsapparatuur worden in buikligging (gezicht naar beneden) geplaatst omdat ze gemakkelijker kunnen ademen en de mortaliteit wordt verminderd. Maar die levensreddende positie kan ook permanente zenuwbeschadiging veroorzaken bij deze kwetsbare patiënten, meldt een nieuw geaccepteerde studie van Shirley Ryan AbilityLab en Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Wetenschappers geloven dat de zenuwbeschadiging het gevolg is van een verminderde bloedstroom (door gestold bloed) en ontsteking. Andere niet-COVID-19-patiënten op ventilatoren in deze positie ervaren zelden zenuwbeschadiging.

De studie is geaccepteerd door het British Journal of Anesthesia.

“Het is schokkend hoe groot een probleem is”, zei hoofdonderzoeker Dr. Colin Franz, een arts-wetenschapper bij Shirley Ryan AbilityLab en een assistent-professor fysische geneeskunde en revalidatie en neurologie aan de Feinberg School of Medicine in Northwestern. “Dit is een veel hoger percentage patiënten met zenuwbeschadiging dan we ooit hebben gezien bij een andere ernstig zieke populatie.

Normaal gesproken kunnen erg zieke mensen de houding verdragen die hun ademhaling bevordert. Maar de zenuwen van COVID-patiënten kunnen de krachten die andere mensen doorgaans kunnen verdragen niet verdragen. ”

Meer informatie: https://news.northwestern.edu/stories/2020/09/covid-ventilator-nerve-damage/