Consumptie champions verlaagt de kans op kanker

De volgende keer dat je een salade maakt, kun je overwegen om er champignons aan toe te voegen. Dat komt omdat een hogere consumptie van paddenstoelen geassocieerd is met een lager risico op kanker, volgens een nieuwe studie van Penn State, gepubliceerd op 16 maart in Advances in Nutrition.

De systematische review en meta-analyse bestudeerden 17 kankeronderzoeken die tussen 1966 en 2020 werden gepubliceerd. Door gegevens van meer dan 19.500 kankerpatiënten te analyseren, onderzochten onderzoekers de relatie tussen paddenstoelenconsumptie en het risico op kanker.

Champignons zijn rijk aan vitamines, voedingsstoffen en antioxidanten. De bevindingen van het team tonen aan dat deze superfoods ook kunnen helpen beschermen tegen kanker. Hoewel shiitake-, oester-, maitake- en koningsoesterzwammen grotere hoeveelheden van het aminozuur ergothioneine bevatten dan witte knop-, cremini- en portabello-paddenstoelen, ontdekten de onderzoekers dat mensen die elke variëteit aan paddenstoelen in hun dagelijkse voeding verwerkten, een lager risico op kanker hadden. Volgens de bevindingen hadden personen die dagelijks 18 gram paddenstoelen aten – of ongeveer 1/8 tot 1/4 kopje – een 45% lager risico op kanker dan degenen die geen paddenstoelen aten.

“Champignons zijn de belangrijkste voedingsbron van ergothioneïne, een unieke en krachtige antioxidant en celbeschermer”, zegt Djibril M. Ba, een afgestudeerde student epidemiologie aan het Penn State College of Medicine. “Het aanvullen van antioxidanten in het lichaam kan helpen beschermen tegen oxidatieve stress en het risico op kanker verlagen.”

Toen specifieke kankers werden onderzocht, merkten de onderzoekers de sterkste associaties op voor borstkanker, aangezien personen die regelmatig paddenstoelen aten een significant lager risico op borstkanker hadden. Ba legde uit dat dit mogelijk komt doordat de meeste onderzoeken geen andere vormen van kanker omvatten. In de toekomst zou dit onderzoek nuttig kunnen zijn om de beschermende effecten van paddenstoelen verder te onderzoeken en om gezondere diëten te ontwikkelen die kanker voorkomen.

“Al met al leveren deze bevindingen belangrijk bewijs voor de beschermende effecten van paddenstoelen tegen kanker”, zegt co-auteur John Richie, een onderzoeker van het Penn State Cancer Institute en hoogleraar volksgezondheidswetenschappen en farmacologie. “Toekomstige studies zijn nodig om de betrokken mechanismen en specifieke kankers die kunnen worden beïnvloed, beter vast te stellen.”