Europese artsen maken zich grote zorgen om nieuwe rookprodukten

Het Permanent Comité van Europese artsen (CPME) heeft een nieuw beleid aangenomen inzake nieuwe tabaks- en nicotineproducten.

De artsen maken zich grote zorgen over de gezondheidsrisico’s hiervan en roepen beleidsmakers daarom op te erkennen dat ze schadelijk zijn. CPME roept ook alle artsen op om hun patiënten en alle burgers te informeren over de gezondheidsrisico’s geassocieerd met deze nieuwe producten en niet aan te bevelen als een middel om te stoppen of te verminderen over roken.

Jongeren die nog nooit hebben gerookt, moeten bijzonder worden beschermd. CPME ondersteunt daarom het verbieden van aroma’s die de aantrekkingskracht van nieuwe producten vergroten. Bovendien moeten er belastingmaatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de kosten van nieuwe tabaks- en nicotineproducten dat zijn op een hoog niveau gehouden dat vergelijkbaar is met dat van conventionele sigaretten.

“Nieuwe producten bevatten tabak en / of nicotine en zijn daarom verslavend en schadelijk voor de gezondheid. We raden ze niet aan als middel om rokers te helpen stoppen ”, zegt prof. Dr. Frank Ulrich Montgomery, CPME-voorzitter.

CPME heeft zijn position paper over e-sigaretten uit 2010 bijgewerkt, omdat de industrie de afgelopen jaren dat heeft gedaan introduceerde een gevarieerde selectie van nieuwe producten: verwarmde tabaksproducten en elektrische nicotine bezorgsystemen, waarvan elektronische sigaretten het populairst zijn:

http://doc.cpme.eu:591/adopted/2019/CPME_AD_Board_16112019_074_FINAL_EN_CPME.CPME.Policy.Novel.Tobacco.and.Nicotine.Products.pdf

De chemicaliën in tweedehands rook kunnen worden ingeademd door omstanders en kunnen hun gezondheid beïnvloeden
nadelig. 15 Studies hebben aangetoond dat passief vapen resulteert in longobstructie op de korte termijn en verhoogt cotinine. Voor ex-rokers en nooit rokers zal het gebruik van e-sigaretten het risico op schade vergroten aan hun gezondheid. Bovendien kunnen niet-rokers die passief worden blootgesteld aan e-sigarettendamp absorberen evenveel nicotine als bij blootstelling aan rook van conventionele sigaretten.

Sinds de grote meerderheid van gebruikers van e-sigaretten ook conventionele sigaretten blijven roken, moeten de gezondheidsrisico’s van dit dubbele gebruik moet ook in overweging worden genomen bij elke beoordeling van de schade door vapen. Het wetenschappelijke bewijs met betrekking tot de effectiviteit van elektronische sigaretten als hulpmiddel bij het stoppen met roken is beperkt, waardoor het moeilijk is om geloofwaardige conclusies te trekken. Rokers en ex-rokers die hebben geprobeerd of gebruikte e-sigaretten zeggen meestal dat hun tabaksrook niet is afgenomen als gevolg van het gebruik van ecigaretten.

Vanwege dit gebrek aan ondersteunend bewijs hebben e-sigaretten geen vergunning en mogen ze niet gepromoot als hulpmiddelen bij het stoppen met roken. Artsen moeten het gebruik van goedgekeurde, evidence-based ondersteunen hulpmiddelen bij stoppen met roken. Ook houdt het gebruik van verwarmde tabaksproducten gezondheidsrisico’s in, omdat deze tabak, nicotine en bevatten giftige emissies produceren. Er is vastgesteld dat nicotine- en teergehaltes van verwarmde tabaksproducten zijn bijna gelijk aan conventionele sigaretten.

Bron: www.cpme.eu