Chemische stof in drinkwater veroorzaakt tandbederf bij kinderen

Volgens een nieuwe studie aan de  West Virginia University School of Dentistry hebben kinderen met hogere concentraties van een bepaalde chemische stof in hun bloed meer kans op gaatjes.

Gefabriceerde chemische stoffen perfluoralkyl en polyfluoralkyl komen algemeen voor als gevolg van hun uitgebreide productie en gebruik.  Hoewel fabrikanten PFAS niet langer gebruiken om anti-aanbak pannen, tapijt, karton en andere producten te maken, blijven ze in het milieu aanwezig.  Wetenschappers hebben ze in verband gebracht met een aantal gezondheidsproblemen – van hartziektes tot hoge cholesterol – maar nu onderzochten R. Constance Wiener en Christopher Waters ook hoe ze de tandgezondheid beïnvloeden.

Ze bekeken of hogere concentraties PFAS invloed hebben op tandbederf bij kinderen. Eén van hen – perfluorodecaanzuur – veroorzaakt tandholtes. Hun bevindingen verschijnen in de Journal of Public Health Dentistry.

“De sterke chemische bindingen van PFAS zijn moeilijk afbreekbaar en heel persistent in het milieu vooral in drinkwatersystemen,” zei Waters, die de onderzoekslaboratoria van de school voor tandheelkunde leidt. “Een meerderheid van mensen is zich mogelijk niet bewust van het feit dat ze water en andere producten gebruiken die PFAS bevatten.”

De 629 kinderen die deelnamen aan het onderzoek waren tussen 3 en 11 jaar oud en onderdeel van de National Health and Nutrition Examination Survey.  Monsters van hun bloed werden geanalyseerd op PFAS in 2013 en 2014.  Hun tandbederf en andere factoren – zoals hun ras, hun BMI en hoe vaak ze hun tanden poetsten – werden beoordeeld.

Van de zeven PFAS die Wiener en Waters hebben geanalyseerd, correleerde perfluorodecanoisch zuur met hogere niveaus van tandbederf.

“Vooral perfluorodecaanzuur heeft een lange moleculaire structuur en sterke chemische bindingen waardoor het lang in het milieu blijft. Als gevolg hiervan is de kans op negatieve gezondheid zoals tandcariës groter,” zei Dr. Wiener, medewerker hoogleraar op de afdeling tandartspraktijk en plattelandsgezondheid.

Vertaling: Andre Teirlinck