Canadees verbod op mentholsigaretten leidt tot stoppen rokers

Het verbod op mentholsigaretten in heel Canada van 2016 tot 2017 leidde tot een aanzienlijke toename van het aantal rokers dat probeerde te stoppen, rokers die met succes stopten en lagere terugvalpercentages onder voormalige rokers, volgens een nieuw onderzoek van het International Tobacco Control Policy Evaluation Project (het ITC Project) aan de Universiteit van Waterloo.

Menthol is de meest voorkomende smaakstof voor sigaretten in veel landen.

Menthol creëert een verkoelend gevoel, wat de hardheid van sigarettenrook vermindert. Hierdoor leidt menthol tot meer experimenten en progressie naar regelmatig roken onder nieuwe rokers, vooral onder jongeren.

“Onze studie toont de aanzienlijke voordelen aan van het verbieden van mentholsigaretten,” zei Geoffrey T. Fong, hoogleraar psychologie en volksgezondheid en gezondheidssystemen in Waterloo, en hoofdonderzoeker van het ITC-project. “Het enorme succes van het Canadese mentholverbod maakt het nu nog duidelijker dat de VS eindelijk menthol moeten verbieden, dat de tabaksindustrie al tientallen jaren gebruikt om nieuwe rokers aan te trekken en velen van hen als klant te houden, vooral onder de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

“De positieve effecten van het Canada menthol-verbod suggereren dat een Amerikaanse

mentholverbod zou leiden tot grotere voordelen, omdat mentholsigaretten veel populairder zijn in de VS. Uit onze bevindingen schatten we dat het verbieden van mentholsigaretten in de VS ertoe zou leiden dat nog eens 923.000 rokers zouden stoppen, waaronder 230.000 Afro-Amerikaanse rokers.”

De studie uitgevoerd door Fong en zijn team onderzocht de impact van mentholverboden in zeven Canadese provincies, die 83 procent van de Canadese bevolking bestreken, waarbij mentholsigaretten tussen augustus verboden werden.

2016 en oktober 2017. Canada was een van de eerste landen die een verbod op mentholsigaretten ten uitvoer heeft gelegd, en het eerste land waar een mentholverbod is geëvalueerd.

“Het Canadese mentholverbod heeft niet geleid tot een hoog niveau van illegale aankoop van mentholsigaretten, wat een zorg is geweest van regelgevers die een mentholverbod overwegen,” zei Fong. “Minder dan 10 procent van de mentholrokers gaf aan na het verbod nog steeds een mentholmerk te roken.”

Wetenschappelijke beoordelingen uitgevoerd door het Tobacco Products Scientific Advisory Committee aan de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), de FDA zelf en de Wereldgezondheidsorganisatie hebben ook geconcludeerd dat het verbieden van menthol aanzienlijke voordelen voor de volksgezondheid zou hebben.

De schade van mentholsigaretten in de VS is veel groter geweest onder Afro-Amerikanen. Mentholsigaretten worden gerookt door 85 procent van de Afro-Amerikaanse rokers, meer dan 2,8 keer het percentage menthols onder blanke rokers.

Een nationale steekproef van 1098 niet-menthol- en 138 mentholrokers die deelnamen aan de ITC Canada Smoking and Vaping Survey werden onderzocht, zowel vóór het mentholverbod (in 2016) als na het mentholverbod (in 2018).

De enquête toonde drie voordelen van het Canadese mentholverbod aan.

Mentholrokers hadden aanzienlijk meer kans dan niet-mentholrokers om te proberen te stoppen na het mentholverbod (58,7 procent vs. 49 procent).

Dagelijkse mentholrokers hadden bijna twee keer zoveel kans dan dagelijkse niet-mentholrokers om te stoppen na het mentholverbod (21 procent vs. 11,6 procent).

Ten slotte hadden de mentholrokers die vóór het mentholverbod waren gestopt aanzienlijk minder kans dan niet-mentholrokers die waren gestopt met roken om terug te vallen naar roken.

Vertaling: Pieter Tau