Canada stopt met toezicht op genetisch bewerkte voedingsmiddelen

Consumenten-, milieu- en boerengroepen in heel Canada veroordelen de aankondiging van Health Canada die particuliere bedrijven in staat zal stellen veel nieuwe genetisch gemanipuleerde (genetisch gemodificeerde of genetisch gemodificeerde) voedingsmiddelen vrij te geven zonder toezicht van de overheid. De groepen, vertegenwoordigd door het Canadian Biotechnology Action Network (CBAN) en het Quebec-netwerk Vigilance OGM (GM Watch), zijn verontrust over het feit dat de federale overheid productontwikkelaars nu zal toestaan ​​de veiligheid te beoordelen van veel nieuwe gen-bewerkte voedingsmiddelen (die zonder vreemd DNA) zonder rol voor regelgevers van Health Canada. De nieuwe regelgevende richtlijnen van Health Canada zullen ook de bevoegdheden van de regering beperken om bedrijven eenvoudigweg te vragen de regering vrijwillig op de hoogte te stellen van nieuwe genetisch bewerkte voedingsmiddelen die op de markt komen.

“We zijn geschokt dat de minister van Volksgezondheid zich heeft gecommitteerd aan bedrijfszelfregulering van deze genetisch bewerkte voedingsmiddelen. Canadezen zullen binnenkort genetisch bewerkt voedsel eten dat niet door onafhankelijke veiligheidscontroles van de overheid is gegaan, en sommige van deze voedingsmiddelen worden misschien niet eens door bedrijven aan de overheid of het publiek gerapporteerd”, zegt Lucy Sharratt van CBAN. vergroot de controle van bedrijven over ons voedselsysteem.”

Onder de nieuwe regelgevende richtlijnen verwijdert Health Canada zijn eigen bevoegdheid om nieuwe genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen zonder vreemd DNA te reguleren, ontwikkeld met technieken voor het bewerken van genen, onder de Novel Food Regulations. In plaats daarvan laat het veiligheidsbeoordelingen over aan de productontwikkelaars. Zonder deze autoriteit kan de federale overheid geen informatie van bedrijven verlangen over deze niet-gereguleerde voedingsmiddelen en is ze mogelijk niet op de hoogte van alle genetisch bewerkte voedingsmiddelen die op de markt komen. Health Canada heeft daarom ook een vrijwillig “Transparantie-initiatief” aangekondigd om bedrijven aan te moedigen Health Canada vrijwillig op de hoogte te stellen van ongereguleerde gen-bewerkte voedingsmiddelen die op de markt komen.

Health Canada hield een openbare raadpleging over hun voorstellen van 25 maart – 24 mei 2021. In november 2021 schreven 105 organisaties aan minister van Volksgezondheid Jean Yves Duclos waarin ze hun bezorgdheid uitten over de opheffing van overheidstoezicht en transparantie, en de impact op de voedselveiligheid en de principe van openbare regulering over de particuliere industrie.

“Het komt erop neer dat bedrijven verantwoording moeten afleggen aan hun aandeelhouders, niet aan Canadezen,” zei Thibault Rehn van Vigilance OGM, “hoe kan de minister geloven dat alle bedrijven openbare informatie zullen verstrekken over controversiële GM-producten als dat niet nodig is? Waarom zouden we van bedrijven verwachten dat ze de overheid en het publiek vrijwillig informeren over deze nieuwe genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen?”

De Canadian Food Inspection Agency overweegt een soortgelijk voorstel om veel genetisch bewerkte zaden, waaronder bomen, op de markt te brengen zonder veiligheidsbeoordelingen door de overheid en verplichte kennisgeving aan de overheid.

Links

Canadian Biotechnology Action Network