Bleekmiddel kan binnenshuis luchtvervuiling veroorzaken

Generaties lang hebben mensen chloorbleekmiddel gebruikt om binnenshuis te reinigen en te desinfecteren. Onderzoekers hebben nu echter ontdekt dat bleekdampen, in combinatie met licht en een citrusverbinding die in veel huishoudelijke producten voorkomt, deeltjes in de lucht kunnen vormen die schadelijk kunnen zijn bij inademing door huisdieren of mensen. Ze rapporteerden hun resultaten in ACS ‘Environmental, Science & Technology..

Bleekmiddelen stoten chloorhoudende verbindingen uit, zoals hypochloorzuur (HOCl) en chloorgas (Cl2), dat zich in relatief hoge niveaus kan ophopen in slecht geventileerde ruimtes. Deze gassen kunnen reageren met andere chemicaliën die vaak binnenshuis voorkomen, zoals limoneen – een verbinding met sinaasappel- of citroengeur toegevoegd aan veel verzorgingsproducten, reinigingsmiddelen en luchtverfrissers.

Bovendien kan binnenverlichting of zonneschijn door ramen HOCl en Cl2 splitsen in een hydroxyl radicaal en een chlooratoom, dat kan reageren met andere verbindingen en luchtdeeltjes vormen die secundaire organische aerosolen (SOA’s) worden genoemd. Deze verontreinigende stoffen worden in verband gebracht met ademhalingsproblemen en andere nadelige gezondheidseffecten.

Chen Wang en collega’s wilden zien of limoneen en bleekdampen, in concentraties die waarschijnlijk binnenshuis optreden, kunnen reageren en SOA’s produceren onder lichte en donkere omstandigheden.

De onderzoekers voegden limoneen, HOCl en Cl2 toe aan lucht in een omgevingskamer en maten vervolgens de reactieproducten met behulp van massaspectrometrie.

In het donker reageerden limoneen en HOCl / Cl2 snel om een variëteit te produceren van vluchtige verbindingen. Toen het team tl-verlichting aanzette of de kamer bloot stelde aan zonlicht, ontstond interactie tussen deze vluchtige stoffen met de door licht gegenereerde hydroxylradicalen en de chlooratomen wat SOAs vormde.

Hoewel de samenstelling en mogelijke gezondheidseffecten hiervan verder moeten bestudeerd worden, kunnen er beroepsrisico’s zijn voor mensen die betrokken zijn bij schoonmaakactiviteiten, zeggen de onderzoekers.

Vertaling: Andre Teirlinck