Biomassacentrales bestookt met protest

Komende zaterdag 18 april worden houtgestookte biomassacentrales online bestookt met protest. Comité Schone lucht had 18 april een demonstratie gepland op het Malieveld, maar die kan door de Corona-maatregelen niet door gaan. In plaats daarvan zal er zaterdag een landelijk online protest op sociale media plaatsvinden.

Het Comité roept iedereen op om het logo van de verbrande boom (zie bijlagen) te plaatsen op sociale media met de slogan: “Schone lucht is van levensbelang, stop met bomen kappen en verbranden”. Daarbij wordt de hashtag: #StopBiomassa gebruikt.

Petitie

Deelnemers aan de demonstratie worden ook gevraagd de petitie te tekenen die oproept om de 11 miljard overheidssubsidie voor biomassa stop te zetten. In deze petitie, die tot nu toe al 9.000 keer getekend is, staat onder meer:

“In Nederland en in het buitenland worden jaarlijks, met overheidssubsidie, miljoenen bomen gekapt en verbrand in biomassacentrales om, zogenaamde duurzame, energie op te wekken. Echter, biomassa is niet CO2 neutraal en de verbranding hiervan geeft meer uitstoot van fijnstof dan gas en steenkool tezamen”.

De petitie zal op een later moment aangeboden worden aan de Tweede Kamer met het verzoek om de subsidiegelden (SDE) te investeren in echte duurzame energie, zoals zonne-, wind-, aarde- en waterenergie naast het isoleren van woningen.