Biomarker ontdekt die hartdoden kan voorkomen

Een uniek onderzoek ontdekt een hormoon waarmee het aantal cardiovasculaire sterfgevallen kan worden verminderd. Door een eenvoudige bloedtest naar dat hormoon kan het verborgen risico op een hardaandoening bij (nog) gezonde mensen worden vastgesteld zodat tijdig kan worden ingegrepen. De Nieuw-Zeelandse onderzoekers hebben met deze conclusie een wereldprimeur.

De onderzoekers bestudeerden bloedmonsters en cardiologische scans van 665 gezonde volwassenen die nooit een hartaandoeningen hadden gehad. Deelnemers met hoge concentraties van een hormoon in het bloed genaamd CNP (C-type Natriuretic Peptide, CNP, natriuretisch peptide, type C) hadden significant meer indicatoren van het risico op hartaandoeningen, zoals verharding van de slagaders, verminderde pompwerking van het hart, een verminderde nierfunctie en een hoger vetgehalte in bloed en lever.

In de toekomst zou de ontdekking artsen in staat kunnen stellen om die mensen te identificeren die toekomstige hartaanval kan worden bespaard door tijdig ingrijpen met het voorschrijven van geneesmiddelen en aanpassing van hun levensstijl.

Een biomarker is een makkelijk te meten stofje dat een ernstige en moeilijk vast te stellen aandoening voorspelt. Samenvatting door Dick Schrauwen van https://tinyurl.com/y5vbb7ey. Het onderzoek werd verricht door onderzoekers van het Christchurch Heart Institute .