Bij psoriasis speelt huideiwit interferon-kappa rol bij voorkomen ontstekingen

Resultaten van een Michigan Medicine-onderzoek laten zien dat het richten op een eiwit dat in de huid wordt aangetroffen, de ernst van psoriasis kan verminderen. Interferonen spelen een belangrijke rol bij het activeren van de reactie van het lichaam op virale bedreigingen, maar ze zijn ook op abnormale niveaus aangetroffen in de laesies van veel psoriasispatiënten. Psoriasis is een auto-immuunziekte die overproductie van huidcellen veroorzaakt en bijna 30 miljoen mensen in de wereld treft.

Met behulp van een model dat psoriasis bij muizen nabootst, ontdekten onderzoekers dat het veranderen van de niveaus van interferon kappa, een eiwit gemaakt door huidcellen, de ernst van ontsteking en productie van celsignaleringsmoleculen, cytokines genaamd, veranderde die ontstekingen veroorzaken die kenmerkend zijn voor psoriasis. Onderzoekers vonden meer psoriasis-achtige ontstekingen wanneer er meer interferon-kappa aanwezig was, terwijl afnemende interferon-kappa-spiegels de ziekte verminderden.

De bevindingen, gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology, tonen aan dat het gebruik van therapieën om interferontoestanden te moduleren de ontsteking bij psoriasispatiënten kan beperken. “We weten dat psoriatische ontsteking wordt gekenmerkt door interferon-gerelateerde genexpressie, maar hoe interferonen de ernst van de ziekte veranderen, is niet duidelijk”, zegt J. Michelle Kahlenberg, MD, Ph.D., universitair hoofddocent reumatologie bij Michigan Medicine en senior auteur van het artikel. “Begrijpen hoe interferon kappa psoriasis kan moduleren, brengt ons een stap dichter bij het optimaliseren van onze behandelingen.”

Het onderzoeksteam induceerde psoriasis in muismodellen en splitste ze in groepen met interferon kappa op lage, normale of verhoogde niveaus. Het tot overexpressie gebrachte eiwit alleen veroorzaakte niet de ziekte, maar het bereidde de huid voor op de ontstekingsreactie die volgde. “Dit werk laat zien hoe de context van de huidomgeving ontstekingsreacties kan vormen.” zei Mehrnaz Gharaee-Kermani, DVM, M.P.H., Ph.D., hoofdauteur van de studie en een senior onderzoekslaboratoriumspecialist bij Michigan Medicine. “Het zal spannend zijn om te zien hoe dit in de kliniek kan worden toegepast.”

Het onderzoeksteam voert verdere studies uit om de rol van interferon kappa bij psoriasispatiënten te begrijpen via hun door het Taubman Institute gesponsorde studie bij Michigan Medicine en in samenwerking met Johann E. Gudhonsson, MD, Ph.D., die financiering ontvangt via de National Psoriasis Foundation . Er worden verschillende behandelingen gebruikt tegen de ziekte, maar er is geen remedie. Een paar huidige geneesmiddelen tegen psoriasis remmen interferonen, maar veel meer specifiek zijn nog in de proeffase. In combinatie met de bevindingen van het onderzoek zal gepersonaliseerde geneeskunde van het grootste belang zijn als artsen proberen deze ziekte te behandelen, zei Kahlenberg.

“Tot nu toe zijn behandelingen getest door een medicijn bij honderden patiënten te bestuderen, het gemiddelde van allemaal op één hoop te gooien en het gemiddelde van die patiënten te targeten,” zei Kahlenberg. “Zoals elke patiënt die deze medicijnen heeft gebruikt, u zal vertellen, verspilt deze trial-and-error-aanpak de patiënt tijd en geld om de ziekte onder controle te krijgen. Als we het achtergrondniveau van interferon van een patiënt begrijpen, kunnen we ons misschien richten op dingen binnen die persoon om hun ziekte sneller te verbeteren en in remissie te blijven.”

Geciteerd artikel: “Interferon Kappa is een reostaat voor de ontwikkeling van psoriasisforme ontsteking”, Journal of Investigative Dermatology. DOI: 0.1016/j.jid.2021.05.029

Link

https://labblog.uofmhealth.org/lab-report/for-psoriasis-targeting-skin-protein-may-help-control-inflammation