Beschermt chocolademelk je hart als je gestrest bent?

Volgens nieuw onderzoek zou verhoogde consumptie van flavanolen – een moleculengroep die van nature voorkomt in fruit en groenten – mensen kunnen beschermen tegen cardiovasculaire aandoeningen zoals beroertes, hartziekten en trombose, als gevolg van mentale stress.

Onderzoekers hebben ontdekt dat bloedvaten beter functioneerden tijdens mentale stress als mensen chocolademelk te drinken kregen met hoge flavonolenwaardes, dan het drinken van een niet met flavonolen verrijkte drank.

Een dun membraan van celbekleding in het hart en de bloedvaten, het endotheel, vermindert, als het efficient werkt, het risico op perifere vasculaire ziekte, beroerte, hartziekte, diabetes, nierfalen, tumorgroei, trombose, en ernstige virale infectieziekten. Het is bekend dat mentale stress een negatieve invloed kan hebben op de bloedvaten functies.

Een onderzoeksteam van de universiteit van Birmingham, VK, onderzocht het effect van cacao flavonolen op stress gerelateerde veranderingen in de vasculaire functies; hun uitkomsten zijn gepubliceerd in ‘Nutrients’.

Hoofdauteur Dr. Catarina Rendeiro van University of Birmingham’s School of Sport, Exercise and Rehabilitation Sciences, legt uit: “We zagen dat het drinken van flavonolrijke chocolademelk een effectieve strategie kan zijn om tijdelijke verslechteringen van de endothele functie door mentale stress te verminderen, en tevens de bloedstroom verbetert tijdens stressvolle periodes”.

“Flavonolen komen extreem veel voor in uitgebreide hoeveelheden fruit en groenten. Door gebruik te maken van de cardiovasculaire voordelen van deze bestanddelen in tijden van acute vasculaire kwetsbaarheid (zoals stress), kunnen we de mensen een verbeterde begeleiding bieden over hoe ze het grootste voordeel kunnen halen uit hun voedingskeuzes tijdens periodes van stress.”

Vertaling: Ellen Lam