Australische bosbranden veroorzaken trauma en vereisen een nationale respons

De emotionele verwoesting en de angst die de bosbranden oproepen, worden onderschat. Dat zegt professor Nicholas Procter van de Universiteit van Zuid-Australië.

Het is van essentieel belang dat we onderkennen dat veel mensen intense, verwarrende en angstaanjagende emoties ervaren. Dat geldt zowel voor de direct getroffenen als voor de mensen die de ramp van een afstand meemaken. “Mensen hebben het gevoel dat het nooit meer zo wordt zoals het was en voelen zich overweldigd en bang. Ze zijn onzeker over wat de toekomst gaat brengen”.

Prof Procter zegt dat hoewel dergelijke emoties volkomen normaal zijn, maar dat de ernst van de huidige crisis niet moet onderschat. De overheid moet een op trauma gerichte crisisaanpak ontvouwen. Die moet niet alleen betrekking hebben op de directe slachtoffers maar ook op degenen die hen helpen zoals de brandweerlieden om de geestelijke gezondheid van alle betrokkenen te waarborgen.

“Vanzelfsprekend is de onmiddellijke prioriteit overleving en praktische ondersteuning – veiligheid is essentieel. Maar zodra de evacuaties voltooid zijn en het nieuws over de branden uitdooft, blijft de rol van de uitvoerende overheid de komende weken, maanden en jaren van cruciaal belang”.

“Wanneer ons zenuwstelsel wordt overweldigd door stress, veroorzaakt dit een reeks krachtige gedachten en emoties die vaak komen en gaan in golven”, zegt Prof Procter. “Er kunnen momenten zijn waarop je je geagiteerd, gespannen en angstig voelt en andere momenten waarop je je afgestompt en gevoelloos voelt. Schok, angst, verdriet, hulpeloosheid, zelfs schuld, woede en schaamte, het zijn allemaal normale gevoelens die je kunt meemaken”.

Prof Procter benadrukt dat een breed scala aan emotionele reacties normaal is in situaties zoals de huidige bosbrandcrisis. Daarom betoogt hij dat een nationale strategie mensen kan helpen om deze traumatiserende emoties te neutraliseren.

Samenvatting persbericht: Dick Schrauwen

Dit is een ingekorte versie van het oorspronkelijke Engelse persbericht:
https://tinyurl.com/vm8jrpa