Arme kinderen met ADHD ontvangen vaker medicijnen

Volgens de eerste Britse studie in zijn soort hebben kinderen met ADHD uit de armste streken aanzienlijk meer kans om medicijnen te ontvangen.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat kinderen in armere gebieden met  meer waarschijnlijkheid gediagnosticeerd worden met ADHD. Dit nieuw onderzoek, verschenen in BJPsych Open, gepubliceerd namens het Royal College of Psychiatrists, is het eerste om een verband aan te tonen tussen achterstelling en de waarschijnlijkheid van het ontvangen van medicatie voor ADHD.

De bevinding heeft geen eenvoudige verklaring, maar suggereert dat kinderen uit armere gebieden minder kunnen profiteren van behandelingen waarbij geen medicatie nodig is, zoals lessen in gedragsbeheer voor ouders. Ouders in armere gebieden hebben het moeilijker om zulke reguliere lessen bij te wonen, vanwege hun economische onzekerheid door bijvoorbeeld meerdere jobs.

Dr. Samuel Nunn, junior arts bij Leeds Teaching Hospitals NHS Trust en hoofdauteur van het artikel, zei: “Deze bevinding is belangrijk omdat het implicaties inhoudt voor de hulpverleners  in de klinische praktijk en voor de beleidsmakers.  Verder onderzoek zou de ontwikkeling van mogelijke interventies mogelijk maken voor het aanpakken de gevolgen van sociale deprivatie; vooruitgang is moeilijk tenzij de bredere sociale determinanten van gezondheid worden aangepakt. ”

De wetenschappers onderzochten 1.354 jonge mensen met een diagnose van ADHD in het Sheffield-gebied. Postcodes van huishoudens werden gebruikt om een standaardmaat voor sociaaleconomische deprivatie te bepalen.

Statistische analyse toonde aan dat hogere deprivatie geassocieerd was met een grotere kans op medicatie, na controle voor leeftijd, geslacht, religie, etniciteit en de aanwezigheid van andere diagnoses.

Vertaling persbericht : Andre Teirlinck