Natuurlijke stof in groenten helpt bij bestrijden leververvetting

Een nieuwe studie onder leiding van wetenschappers van Texas A&M AgriLife Research toont aan dat een natuurlijke stof die voorkomt in veel bekende en veel geconsumeerde groenten, ook kan worden gebruikt om leververvetting te bestrijden.

De studie toont aan hoe niet-alcoholische leververvetting, of NAFLD, kan worden bestreden door indol, een natuurlijke stof die voorkomt in darmbacteriën – en in kruisbloemige groenten zoals kool, boerenkool, bloemkool en spruitjes. Het behandelt ook hoe deze natuurlijke verbinding kan leiden tot nieuwe behandelingen of preventieve maatregelen voor NAFLD.

“Op basis van dit onderzoek zijn wij van mening dat gezond voedsel met een hoge capaciteit voor indoleproductie essentieel is voor het voorkomen van NAFLD en gunstig is voor de verbetering van de gezondheid van mensen met het,” zei Chaodong Wu, MD, Ph.D., een Texas A&M AgriLife Research Facultaire fellow en hoofdonderzoeker voor de studie. “Dit is een ander voorbeeld waar het veranderen van het dieet kan helpen ziekten te voorkomen of te behandelen en het welzijn van het individu te verbeteren.”

NAFLD treedt op wanneer de lever wordt “gemarmerd” met vet, soms als gevolg van ongezonde voeding, zoals overmatige inname van verzadigde vetten. Als deze niet correct wordt aangepakt, kan deze aandoening leiden tot levensbedreigende leveraandoeningen, waaronder cirrose of leverkanker.

Veel verschillende factoren dragen bij aan NAFLD. Vette lever komt zeven tot tien keer vaker voor bij mensen met obesitas dan bij de algemene bevolking. Bovendien veroorzaakt obesitas ontstekingen in het lichaam. Het besturen van deze ontsteking zijn macrofagen, soorten witte bloedcellen die normaal gesproken infecties bestrijden. Deze ontsteking verergert leverschade bij mensen met leverziekte.

Darmbacteriën kunnen ook een effect hebben – positief of negatief – op de progressie van leververvetting. Deze bacteriën produceren veel verschillende verbindingen, waaronder indool. Dit product van het aminozuur tryptofaan is door klinische voedingsdeskundigen en voedingswetenschappers geïdentificeerd als waarschijnlijk preventieve en therapeutische voordelen voor mensen met NAFLD.

Het National Cancer Institute neemt ook nota van de voordelen van indool-3-carbinol in kruisbloemige groenten, inclusief hun ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen.