Antioxidant medicijn mbt preventie hartaanvallen en beroertes

Volgens onderzoek gefinancierd door de British Heart Foundation (BHF) en gepubliceerd in JAHA: Tijdschrift van de American Heart Association.

Atherosclerose is de opbouw van vetafzettingen in de slagaders. Wanneer een soort vet genaamd LDL-cholesterol wordt geoxideerd en zich opstapelt om plaques in de slagaderwanden te vormen, nemen de ontsteking en schade toe, waardoor de plaques kunnen scheuren en bloed kunnen stollen. Deze stolsels kunnen vitale slagaders blokkeren waardoor bloed naar het hart kan stromen, wat een hartaanval kan veroorzaken, of naar de hersenen die een beroerte veroorzaken. Eerder ontdekten onderzoekers van de University of Reading dat LDL-cholesterol kan worden geoxideerd in zure kleine ‘zakjes’, lysosomen genaamd, in immuuncellen in de slagaderwand.

Nu hebben professor David Leake en zijn team ontdekt dat het medicijn cysteamine de kracht heeft om dit schadelijke proces uit te schakelen en zelfs om te keren. Cysteamine werkt door zich op te hopen in de lysosomen en stopt de oxidatie van LDL-cholesterol. Het is al bekend dat het veilig is bij mensen, waar het wordt gebruikt voor de behandeling van een zeldzame lysosomale ziekte die cystinose wordt genoemd.

We hoopten dat het plaques in een langzamer tempo zou doen groeien, maar we waren verbaasd toen we ontdekten dat het het proces omkeerde. “Cysteamine zou een geheel nieuwe manier zijn om atherosclerose te behandelen. We willen nu kijken naar de meest efficiënte manier om dit medicijn aan patiënten te geven en hopen dat het in de komende jaren voor klinische proeven kan worden gebruikt.” Professor James Leiper, Associate Medical Director bij de British Heart Foundation, die het onderzoek financierde, zei: “Hartaanvallen en beroertes bedreigen te vaak het leven van mensen. In het VK wordt elke 5 minuten iemand opgenomen in het ziekenhuis met een hartaanval, en hetzelfde geldt voor een beroerte. “Hoe meer manieren we kunnen vinden om de oorzaak van hart- en vaatziekten te behandelen, hoe meer levens en middelen van bestaan ​​kunnen worden gered. “Als dit antioxidantgeneesmiddel dezelfde veelbelovende effecten bij mensen kan laten zien, dan zou het in de toekomst duizenden mensen een reddingslijn kunnen bieden.”

Toen de onderzoekers naar muizen met atherosclerose keken, hadden degenen die met cysteamine werden behandeld een vermindering van 32 tot 56 procent in de grootte van atherosclerotische plaques, afhankelijk van het deel van de aorta – de grootste slagader in het lichaam – dat werd onderzocht.

Cysteamine verminderde de hoeveelheid geoxideerd vet met 73 procent en verhoogde de stabiliteit van de atherosclerotische gebieden. Het verminderde het aandeel inflammatoire witte bloedcellen met 55 procent en vergrootte het gebied dat uit gladde spiercellen bestaat met 85 procent, waardoor uiteindelijk de kans op het scheuren van plaques en het veroorzaken van een bloedstolsel werd verkleind.

Antioxidanten die eerder veelbelovende resultaten bij muizen hebben opgeleverd, zijn teleurstellend gebleken in klinische onderzoeken voor de behandeling van hart- en vaatziekten, maar de onderzoekers hopen dat cysteamine met deze veelbelovende resultaten een succesvolle behandeling bij mensen zal blijken te zijn. Professor David Leake, hoogleraar biomedische wetenschappen aan de Universiteit van Reading, die de studie leidde, zei: “Het potentieel van dit medicijn om te beschermen tegen hartaanvallen en beroertes en uiteindelijk levens te redden overtrof onze verwachtingen.

We hoopten dat het plaques in een langzamer tempo zou doen groeien, maar we waren verbaasd toen we ontdekten dat het het proces omkeerde. “Cysteamine zou een geheel nieuwe manier zijn om atherosclerose te behandelen. We willen nu kijken naar de meest efficiënte manier om dit medicijn aan patiënten te geven en hopen dat het in de komende jaren voor klinische proeven kan worden gebruikt.”

Professor James Leiper, Associate Medical Director bij de British Heart Foundation, die het onderzoek financierde, zei: “Hartaanvallen en beroertes bedreigen te vaak het leven van mensen. In het VK wordt elke 5 minuten iemand opgenomen in het ziekenhuis met een hartaanval, en hetzelfde geldt voor een beroerte. “Hoe meer manieren we kunnen vinden om de oorzaak van hart- en vaatziekten te behandelen, hoe meer levens en middelen van bestaan ​​kunnen worden gered. “Als dit antioxidantgeneesmiddel dezelfde veelbelovende effecten bij mensen kan laten zien, dan zou het in de toekomst duizenden mensen een reddingslijn kunnen bieden.”

Vertaling: Pieter Tau