Als het een professionele atleet kan overkomen, kan het iedereen overkomen

Sophia Antipolis, 13 juni 2021 : “Het was een huiveringwekkend gezicht voor iedereen die het zag”, zei professor Stephan Achenbach, voorzitter van de European Society of Cardiology (ESC), ‘s werelds grootste organisatie van hartartsen.

Christian Eriksen, een 29-jarige voetballer voor Denemarken, zakte plotseling in elkaar op het veld voor tienduizenden toeschouwers in het stadion en miljoenen meer die op televisie keken. Een medisch team snelde naar hem toe.

“Voorlopige rapporten suggereren dat Christian’s hart stopte met kloppen terwijl hij op het veld werd behandeld”, zei prof. Achenbach. “Hij had het uitzonderlijke geluk dat er een medisch team was om onmiddellijk met borstcompressies te beginnen en de bloedstroom op peil te houden. Het heeft waarschijnlijk zijn leven gered.”

Eriksen ligt nu wakker in het ziekenhuis. Artsen hebben vandaag bevestigd dat hij een hartstilstand heeft gehad en is gereanimeerd met een elektrische schok.  Plotselinge hartstilstand is een probleem voor de volksgezondheid en is verantwoordelijk voor 50% van de cardiovasculaire sterfgevallen en 20% van alle natuurlijke sterfgevallen in westerse samenlevingen, volgens een artikel gepubliceerd in het European Heart Journal . 1

“Hartstilstand kan altijd en overal voorkomen”, zegt prof. Achenbach. “De vraag is: zou je weten hoe je moet reageren? Elke seconde is cruciaal.”

Wanneer te helpen:
– Iemand ademt niet of hapt alleen naar lucht;
– niet anderszins beweegt of knippert;
– reageert niet, zelfs niet op harde tikken.

Hoe te helpen:
– Duw op het midden van de borstkas met een snelheid van 100 tot 120 keer per minuut. Laat de borstkas na elke druk weer in zijn normale positie komen;
– roepen dat iemand een ambulance moet bellen;
– vraag omstanders om een ​​AED (automatische externe defibrillator) te lokaliseren en volg de instructies.

“Je kunt geen kwaad doen door borstcompressies te doen”, zei prof. Achenbach, “maar je kunt een leven redden als de persoon inderdaad een hartstilstand heeft.”

Plotselinge hartstilstand is zo’n bedreiging voor de volksgezondheid dat het ESC het in de schijnwerpers heeft gezet van zijn online wetenschappelijke conferentie, ESC Congress 2021, die eind augustus zal worden gehouden.