Alcohol kan de effecten van sommige geneesmiddelen in het lichaam versterken

Wetenschappers melden een andere reden- naast mogelijke schade aan de lever, maagbloedingen en andere bijwerkingen- het drinken van alcohol tijdens het gebruik van bepaalde medicijnen te vermijden. Hun rapport in het ACS’ journal Moleculaire Farmacie beschrijft laboratorium experimenten waarbij alcohol verschillende medicijnen tot drie keer meer beschikbaar maakte voor het lichaam, effectief verdrievoudiging van de oorspronkelijke dosis.

Christel Bergström en collega’s verklaren dat de drank alcohol of ethanol, kan leiden tot een toename van de hoeveelheid niet-recept verkrijgbare medicijnen en medicijnen op recept die beschikbaar zijn voor het lichaam na inname van een bepaalde dosis. Alcohol kan veranderen hoe enzymen en andere stoffen in het lichaam reageren met veel van de 5000 dergelijke medicijnen in de handel.

Sommige van deze medicijnen lossen niet goed op in het maagdarmkanaal, vooral in de maag en darmen. De onderzoekers zochten testen of ethanol deze geneesmiddelen makkelijker oploste. Als dat zo is, zou op deze wijze de medicijnen meer beschikbaar zijn voor het lichaam, de mogelijke intensivering van de effecten ervan in combinatie met alcohol.

Om het uit te zoeken, maakten de onderzoekers gebruik van een gesimuleerde omgeving van de dunne darm om te testen hoe snel medicijnen oplosten als alcohol aanwezig was en als het er niet was. Bijna 60 procent van de 22 geneesmiddelen in hun testen losten veel sneller op in aanwezigheid van alcohol. Bovendien vonden ze dat bepaalde typen van stoffen, zoals die zuur waren, meer waren aangetast.

Enkele veel voorkomende zure geneesmiddelen zijn onder andere warfarine, de anticoagulerende, Tamoxifen, gebruikt om bepaalde vormen van kanker te behandelen, en naproxen, diie pijn en ontstekingen verlicht.

Vertaling: Irene