Akkoord over natuurherstelwet in Europees parlement

Vannacht kwamen onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-landen tot een deal over de Europese Natuurherstelwet. Europarlementariër Bas Eickhout: “Na een ongekend harde desinformatiecampagne rond de stemming over de positie van het Europarlement, is het heel goed dat deze deal er nu ligt.

Deze wet is cruciaal om de natuur in Europa, die in deplorabele staat is, de komende jaren te verbeteren. Bedrijven, burgers en wetenschappers zeggen allemaal dat dit nodig is, maar overheden laten het na. Na vrijwillige afspraken, ontkomen we niet aan echte actie.”

Eickhout vervolgt: “De conservatieve partijen deden er alles aan om de wet af te zwakken, waardoor er veel flexibiliteit in de wet zit voor de landen om de doelen te behalen. Gelukkig is het akkoord van vannacht ambitieuzer dan wat er eerder bij het Europarlement op tafel lag. Het is duidelijk dat de zogenaamde pauzeknop voor de Green Deal, die conservatieve partijen wilden, echt van tafel is.”

Eind november stemt de Milieucommissie van het Europarlement nog over de deal, waarna een finale stemming in het Europees Parlement volgt in januari of februari.