Darmbacteriën begrijpelijk maken met hulp van AI

Onderzoekers van de Universiteit van Tokio hebben een slim computersysteem gemaakt, VBayesMM, dat helpt om beter te begrijpen hoe darmbacteriën invloed hebben op onze gezondheid. In onze darmen leven veel meer bacteriën dan we menselijke cellen hebben. Die bacteriën doen meer dan alleen eten verteren – ze maken allerlei stoffen aan die invloed hebben op je lichaam, zoals op je afweer, je energie en zelfs je humeur. Maar het is nog niet goed bekend welke …

Lees verder

Leefbewust.com nieuwsoverzicht 8 juli

2019 – De schaduw van grafeen Aan uw stoelgang ziet u hoe het met uw darmen gaat Actiegroep zet vervuiling natuur listig op conto bollenteelt Activisten blokkeren luchthaven in Deurne uit protest tegen privejets AI, financiële vrijheid en gezondheid – Hoe willen we het dan wél? Allergiemedicatie kan jouw sporttrainingen beïnvloeden Auto’s verbruiken samen inmiddels meer stroom dan treinen in Nederland Ben jij een controlefreak? Ontdek het hier Bescherming zeeleven Noordzee kost windparken 1 procent …

Lees verder

Bijna 90.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking

Werkgevers hebben sinds de start van de banenafspraak in 2013 bijna 90.000 extra banen gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking, blijkt uit cijfers over 2024. Dat is een lichte toename van 4.000 extra banen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit meldt staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie) in zijn brief over de tussentijdse resultaten van de banenafspraak. De banenafspraak is een afspraak tussen kabinet en vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Zij spraken af om in 2026 …

Lees verder

Wetsvoorstel voor meer duidelijkheid zzp’ers

Het kabinet wil het duidelijker maken wanneer mensen werknemer zijn en wanneer werk gedaan kan worden als zelfstandige. De daarvoor geldende criteria komen in de wet te staan. Ook moet iemand die minder dan 36 euro per uur verdient als zzp’er een sterkere rechtspositie krijgen. Zij kunnen straks makkelijker stellen werknemer te zijn en een beroep doen op de bijbehorende rechten. Dat staat in het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar) dat het kabinet …

Lees verder

Volwassen brein blijft nieuwe neuronen aanmaken, blijkt uit Zweeds onderzoek

Een studie in het tijdschrift Science presenteert overtuigend nieuw bewijs dat neuronen in het geheugencentrum van de hersenen, de hippocampus, blijven ontstaan tot ver in de volwassenheid. Het onderzoek van het Karolinska Institutet in Zweden biedt antwoorden op een fundamentele en lang bediscussieerde vraag over de aanpasbaarheid van het menselijk brein. De hippocampus is een hersengebied dat essentieel is voor leren en geheugen en een rol speelt bij emotieregulatie. Al in 2013 toonde de onderzoeksgroep …

Lees verder

Zwitserland – Vragen aan Bondsraad over erkenning elektromagnetische overgevoeligheid (EHS)

Erkenning van EHS als gezondheidsprobleem: Is de Bondsraad bereid om elektromagnetische overgevoeligheid (EHS) te erkennen als een ernstig milieugerelateerd gezondheidsprobleem? Overweegt hij om EHS wettelijk te erkennen als milieugerelateerde ziekte of handicap? Verzekeringsmogelijkheden voor getroffenen: Welke mogelijkheden ziet de Bondsraad om mensen met EHS, die hierdoor arbeidsongeschikt raken, toegang te geven tot sociale of invaliditeitsverzekeringen? Beoordeling van het Mednis-project: Hoe beoordeelt de Bondsraad het Mednis-project met betrekking tot een mogelijke officiële erkenning van EHS? Is …

Lees verder

Kabinet wil nieuwe participatiewet meer richten op werk en meedoen

Het kabinet wil de huidige Participatiewet grondig herzien. De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat mensen veel sneller aan het werk gaan of op een andere manier meedoen, door betere ondersteuning vanuit gemeenten. De wet moet mensen ook meer zekerheid bieden over hun inkomen, bijvoorbeeld als zij weer gaan werken. Zo weten mensen in de bijstand zeker dat aan het werk gaan ook loont. De Participatiewet is bedoeld om mensen die tijdelijk niet zelf in …

Lees verder

Leefbewust.com nieuwsoverzicht 7 juli

35 graden in de klas, hoe kunnen we dat voorkomen? Afvallen rond je veertigste verlengt je leven Animal Rights dient klacht in tegen boer in Alveringem voor verwaarlozing van koeien met brandwonden Antigifcentrum krijgt steeds meer oproepen na overdosis Ozempic Artsen Collectief betreurt berisping huisarts Pieksma voor off-label voorschrijven ivermectine Baby’s in Gaza nu al getekend voor het leven Ben je vaak boos? Er is hoop Blijft je lichaam langer alert door extra daglicht, of …

Lees verder

Effecten van de schumann resonantie op de gezondheid

Schumann energie en bloeddruk en hartfunctie. Een studie met 56 volwassenen in Japan ontdekte dat op dagen met versterkte SR‑intensiteit (ongeveer 8 Hz ± 0,5 Hz) de gemiddelde systolische en diastolische bloeddruk, mean arterial pressure (MAP) en het double product lager waren in vergelijking met normale SR-dagen. Dit suggereert een gunstige effect van SR op cardiovasculaire parameters bij gezondere deelnemers https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2656447/pdf/nihms83320.pdf Schumann energie en slaap. Een gerandomiseerde, dubbelblinde studie uit Taiwan onderzocht een “SR-slaap‑apparaat” dat 7,83 Hz uitstraalde …

Lees verder

Kaas kan je echt nachtmerries bezorgen

Wetenschappers hebben ontdekt dat zuivelproducten, zoals kaas, mogelijk nachtmerries veroorzaken, vooral bij mensen met lactose-intolerantie. Een onderzoek onder 1.082 studenten toonde aan dat mensen met lactose-intolerantie vaker nachtmerries ervaren, vermoedelijk door maag- en darmklachten die tijdens de slaap optreden en dromen beïnvloeden. Gezondere eetgewoonten in de avond leiden tot betere slaap en positievere of beter herinnerde dromen. Ongeveer een derde van de deelnemers had regelmatig nachtmerries. Vrouwen rapporteerden vaker slechte slaap, nachtmerries en voedselintoleranties. Slechte …

Lees verder