Nieuwe vinding stimuleert oren en tong om zo tinnitus te behandelen

Een apparaat dat de oren en de tong stimuleert, verminderde de ernst van tinnitussymptomen bij 326 patiënten aanzienlijk gedurende 1 jaar, terwijl de patiënt een hoge mate van tevredenheid en therapietrouw bereikte.

De studie – een van de grootste klinische onderzoeken naar een tinnitusbehandeling tot nu toe – geeft aan dat de bimodale techniek mogelijk het eerste effectieve, klinisch levensvatbare hulpmiddel voor tinnitus zou kunnen zijn, dat tot 15% van de bevolking treft.

Deze irriterende gehoorstoornis manifesteert zich wanneer patiënten fantoomgeluiden waarnemen, zoals rinkelen zonder enige externe input. Ondanks de hoge prevalentie en potentieel slopende aard, zijn er geen goedgekeurde medische hulpmiddelen of medicamenteuze behandelingen die verlichting kunnen bieden aan patiënten.

Recent onderzoek bij dieren heeft echter aangetoond dat het stimuleren van het auditieve zenuwstelsel door middel van geluiden en elektriciteit de symptomen verbetert. Op basis van deze veelbelovende resultaten gebruikten Brendan Conlon en collega’s een niet-invasief stimulerend apparaat, dat geluid aan de oren levert via een koptelefoon en de tong stimuleert met lage hoeveelheden elektriciteit. In een gerandomiseerde studie met 326 patiënten met verschillende soorten tinnitus, instrueerden de auteurs de patiënten om het apparaat gedurende 12 weken dagelijks 60 minuten te gebruiken.

Het apparaat verminderde de tinnitussymptomen en deze verbeteringen hielden aan gedurende een follow-upperiode van 12 maanden. Het team merkt op dat ze momenteel nog een grote klinische proef uitvoeren om de effecten te bestuderen van het veranderen van het stimulatieprotocol in de loop van de tijd.

Links

Videos