Britse regering weigert vrijgave gegevens koolstofemissies

De Britse regering heeft geweigerd gegevens vrij te geven over de energiegerelateerde koolstofemissies die worden geproduceerd door de Private Infrastructure Development Group (PIDG) – een Britse organisatie die door de belastingbetaler wordt gefinancierd en die slechts enkele weken geleden door Global Witness ten minste $ 750 miljoen aan financieringsklimaat heeft uitgegeven -afbraak van fossiele brandstofprojecten over de hele wereld.

De weigering komt als reactie op een parlementaire vraag van Caroline Lucas MP na de publicatie van ons rapport ‘In Aid of Who’ vorige maand. In haar antwoord bevestigt de regering dat PIDG hun wereldwijde energiegerelateerde emissies voor hun portefeuille heeft berekend, maar ze zullen deze gegevens pas in ten minste 2021 vrijgeven – nadat het VK later dit jaar de VN-klimaatconferentie in Glasgow organiseert. Dit betekent dat belastingbetalers de impact op het milieu niet zullen weten van hun financiële steun voor fossiele brandstoffen, die teruggaat tot 2002.

Uit onderzoek van Global Witness in februari bleek dat PIDG sinds de start in 2002 meer dan $ 1 miljard heeft ontvangen uit de hulppot van het VK. PIDG heeft $ 750 miljoen toegezegd ter ondersteuning van projecten voor fossiele brandstoffen, met behulp van enkele van de meest vervuilende brandstoffen ter wereld. Hoewel de Britse regering zich onlangs heeft gecommitteerd om alle steun voor kolenprojecten buiten het VK te beëindigen, is het overgrote deel van de uitgaven voor fossiele brandstoffen van PIDG besteed aan olie en gas.

Adam McGibbon, Senior Climate Campaigner bij Global Witness, zei:

“Het is een verontwaardiging dat, ondanks dat honderden miljoenen uit de Britse openbare beurs zijn gehaald om enkele van de smerigste brandstoffen ter wereld te financieren, de regering – de ultieme eigenaars van PIDG – ons niet zal vertellen hoe dit het klimaat beïnvloedt. Het feit dat ze zeggen dat ze deze informatie zullen vrijgeven na de VN-klimaattop in Glasgow, maakt het alleen maar nog erger.

Het suggereert dat de regering zich ergens voor moet schamen en wil voorkomen dat hun sombere staat van financiering van fossiele brandstofprojecten internationaal wordt onderzocht. ”

“De Britse regering heeft veel moeite gedaan om zichzelf als een klimaatleider voor te stellen op COP26, maar dit is het soort houding dat een falend leiderschap suggereert. Het VK moet ervoor zorgen dat er geen cent publiek geld aan fossiele brandstoffen wordt uitgegeven – en dat begint met open en transparant zijn over wat er nu al gebeurt. ”

Ons PIDG-onderzoek is slechts het laatste in een reeks onthullingen over Britse overheidsinstanties en door het VK gefinancierde organisaties die projecten in het buitenland voor fossiele brandstoffen ondersteunen. Onderzoek heeft aangetoond dat het VK tussen 2010 en 2017 4,6 miljard dollar heeft uitgegeven aan fossiele brandstoffen in het buitenland, op alle afdelingen.

UK Export Finance, een overheidsinstantie die belast is met het helpen van bedrijven in het buitenland, gaf 97% van hun energie-ondersteuning van 2010-17 aan fossiele brandstofprojecten. Terwijl een “Prosperity Fund” van de overheid fracking in China heeft bevorderd en geld heeft uitgegeven aan 16 wereldwijde olie- en gasprojecten.