Een aantal maanden geleden was er het bericht dat schepen minder zwavel uitstoten waardoor er minder bewolking boven zee ontstaat en de zee dus extra opwarmt. Dit opwarming van de zee zal weer effecten hebben op het weer en op het leven in de zee. Een schonere lucht betekent ook dat de zonkracht verder zal toenemen.
Het terugdringen van zwavel in de lucht kan onbedoeld de natuurlijke uitstoot van methaan uit wetlands zoals veengebieden en moerassen verhogen, zo blijkt uit een nieuwe studie. De resulterende extra uitstoot van 20-34 miljoen ton methaan per jaar uit natuurlijke wetlands zou betekenen dat de doelstellingen om de door de mens veroorzaakte uitstoot te verminderen strenger moeten zijn dan wat momenteel is vastgelegd in de Global Methane Pledge.
https://www.sciencedaily.com/releases/2025/02/250205142754.htm
Door de mens gemaakte aërosolen zijn lang beschouwd als een belangrijke factor in de opwarming van de aarde, maar nu ze afnemen, blijven de temperaturen wereldwijd stijgen. Eén expert denkt te weten waarom.
https://www.israel21c.org/could-manmade-aerosols-prevent-global-warming
Tussen 2010 en 2017 verminderde China de uitstoot van SO2 aerosolen met 70%, van zwarte koolstof met 29% en van organische koolstof met 41%. Deze enorme inspanningen hebben talloze Chinese levens gered door de lucht te zuiveren. We weten echter dat aerosolen een groot effect hebben op de stralingsforcering en dus op de temperatuur en neerslagpatronen. Met minder aerosolen is er minder weerkaatsing van inkomende zonnestraling en dus meer opwarming van het oppervlak (direct effect). Nog belangrijker is dat met minder aerosolen er minder laaghangende bewolking is en een veel grotere toename in zonnestraling die het oppervlak bereikt, met een veel grotere opwarming (indirect effect). Door de enorme reductie van aërosolen in China heeft deze opwarming zich uitgebreid naar de Stille Oceaan en het Noordpoolgebied, waardoor de regionale opwarming daar sterk is toegenomen. Toen Noord-Amerika zijn lucht reinigde, versnelde de opwarming vooral boven de Atlantische Oceaan en de Noordpool. Toen Europa zijn lucht reinigde, versnelde de opwarming boven China en in de Stille Oceaan en het Noordpoolgebied.
AI zegt:
1. Schonere lucht = minder aerosolen
Luchtvervuiling bevat aerosolen: kleine deeltjes zoals sulfaten, roet en stof. Deze aerosolen hebben een koelend effect op het klimaat, omdat ze zonlicht weerkaatsen (direct effect) en ook wolken witter en langerlevend kunnen maken (indirect effect).
Als we de lucht schoner maken (bijvoorbeeld door zwaveldioxide-emissies te beperken), dan:
komt er minder zonlichtreflectie;
komt er meer zonlicht aan het aardoppervlak;
en wordt de opwarming tijdelijk versterkt.
Dit wordt wel de “maskering” van opwarming door luchtvervuiling genoemd.
2. Meer opwarming → meer natuurlijke CO₂-uitstoot
Door de extra opwarming kunnen er natuurlijke processen op gang komen die meer CO₂ of methaan uitstoten:
Permafrost smelt → methaan en CO₂ komen vrij.
Bossen drogen uit → bosbranden nemen toe → CO₂-uitstoot.
Oceanen warmen op → kunnen minder CO₂ opnemen.
Bodems ademen sneller → microben breken organisch materiaal sneller af → meer CO₂.
Dus: Schonere lucht → minder aerosolen → meer opwarming → natuurlijke CO₂-bronnen activeren → nog meer opwarming.
3. Een vicieuze cirkel?
Dat is precies de zorg van veel klimaatwetenschappers:
Er ontstaat een positieve terugkoppeling waarbij de opwarming zichzelf versterkt, en die wordt deels versneld doordat we de luchtvervuiling aanpakken.
Een schonere lucht kan leiden tot meer opwarming, en die opwarming kan op zijn beurt leiden tot een hogere uitstoot van CO₂ uit natuurlijke bronnen. Dit is een reëel klimaatfeedbackmechanisme en maakt de uitdaging om klimaatverandering te beperken nog complexer.