EU-ministers testen op PFAS stoffen in hun bloed

Tijdens een informele EU-milieuvergadering in Aalborg op 10 juli 2025 hebben 32 milieu- en klimaatministers hun bloed laten testen op PFAS, de zogenoemde ‘forever chemicals’. Deze stoffen zijn kankerverwekkend en blijven langdurig in het milieu en het menselijk lichaam aanwezig. De actie, een initiatief van Denemarken samen met milieuorganisaties EEB en ChemSec, is bedoeld om aandacht te vragen voor de wijdverspreide PFAS-vervuiling in Europa.

De Deense minister Magnus Heunicke benadrukte de noodzaak van gezamenlijke EU-maatregelen om PFAS te verbieden, op te ruimen en verdere vervuiling te voorkomen. Denemarken, samen met Duitsland, Nederland, Noorwegen en Zweden, heeft een voorstel ingediend bij de Europese Commissie om het gebruik en de productie van bijna alle PFAS te verbieden onder de REACH-wetgeving. De Europese Chemische Autoriteit (ECHA) beoordeelt momenteel de gezondheids-, milieu- en economische gevolgen van het voorstel.

PFAS worden gebruikt in alledaagse producten zoals pannen met antiaanbaklaag, regenkleding en voedselverpakkingen. Ze zijn in verband gebracht met ernstige gezondheidsproblemen, waaronder kanker, vruchtbaarheidsproblemen en een verzwakt immuunsysteem. Volgens experts vormen PFAS een van de grootste volksgezondheidsrisico’s van deze tijd.

De schoonmaakkosten kunnen oplopen tot €2 biljoen over 20 jaar. Grote chemiebedrijven hebben volgens NGO’s decennialang bewust de risico’s verzwegen, wetgeving vertraagd en misleidende informatie verspreid.

Hoewel er een EU-verbodsvoorstel ligt, zijn er nog grote uitzonderingen, zoals voor gebruik in pesticiden. NGOs vrezen dat de Europese Commissie onder druk van de industrie belangrijke bronnen van vervuiling ongemoeid laat. De oproep is duidelijk: een alomvattend PFAS-verbod, aanpak van bestaande vervuiling en aansprakelijkstelling van vervuilers zijn dringend nodig.