Verband e-sigaretten en aanvangsleeftijd van astma

Onderzoekers van UTHealth Houston hebben een significant verband gevonden tussen het gebruik van elektronische sigaretten en het eerder optreden van astma bij Amerikaanse volwassenen, zoals gerapporteerd in de Journal of the American Medical Association (JAMA) Network Open. De studie, geleid door Adriana Pérez, PhD, MS, benadrukt een 252% verhoogd risico op een eerder optreden van astma bij volwassenen die aanvankelijk astmavrij waren, maar in de afgelopen 30 dagen gebruik van e-sigaretten meldden.

Dr. Pérez, hoogleraar biostatistiek en datawetenschap aan de UTHealth Houston School of Public Health en onderdeel van het Michael and Susan Dell Center for Healthy Living, benadrukte dat hoewel eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van e-sigaretten het astmarisico verhoogt, dit de eerste is om zich te concentreren op de beginleeftijd. Ze suggereert dat het begrijpen van dit risico mensen ervan kan weerhouden om met het gebruik van e-sigaretten te beginnen of door te gaan.

Het onderzoeksteam analyseerde gegevens uit de Population Assessment of Tobacco and Health Study, een uitgebreid nationaal onderzoek naar tabaksgebruik en de gevolgen ervan voor de gezondheid. Dr. Pérez wees op het belang van verder onderzoek naar de invloed van het gebruik van e-sigaretten op jongeren en het verband ervan met het vroegtijdig optreden van astma en andere aandoeningen van de luchtwegen. Ze adviseerde ook om de screeningrichtlijnen bij te werken en daarin het recente gebruik van e-sigaretten op te nemen, wat een eerdere detectie en behandeling van astma zou kunnen vergemakkelijken, waardoor de daarmee gepaard gaande gezondheidslast mogelijk zou worden verminderd.

Astma resulteert volgens de CDC in aanzienlijke jaarlijkse verliezen in termen van gemiste school- of werkdagen, sterfte en medische kosten, die oplopen tot 300 miljard dollar. De auteurs van het onderzoek roepen op tot strengere tabaksregelgeving, preventie-inspanningen en stopprogramma’s om het risico op een vroegtijdig begin van astma als gevolg van het gebruik van e-sigaretten te verminderen.

Melissa B. Harrell, PhD, MPH, hoogleraar epidemiologie, was hoofdauteur. Co-auteurs waren onder meer Pushan P. Jani, MD, MSc, universitair hoofddocent longziekten, en Sarah Valencia, MS, statisticus, beiden verbonden aan UTHealth Houston. Dr. Jani benadrukte de noodzaak om de ernstige gezondheidsrisico’s van nicotineproducten, waaronder e-sigaretten, aan te pakken door middel van proactieve maatregelen.

Dr. Pérez en haar team willen de mogelijke verbanden tussen het gebruik van e-sigaretten en het vroege begin van kanker verder onderzoeken, waardoor het inzicht in de gezondheidsrisico’s die aan nicotineproducten verbonden zijn, wordt vergroot.

Bron: The University of Texas Health Science Center at Houston