Nieuwe immuunceltherapie vernietigt verdedigingsschild van tumoren

De doorbraak die de onderzoekers van UAntwerpen hebben bereikt bij het ontwikkelen van een nieuwe immuunceltherapie zou de behandelresultaten voor pancreas- en colorectale kanker aanzienlijk kunnen verbeteren, die vaak lastig te behandelen zijn vanwege het beschermende schild van bindweefselcellen rond de tumoren.

Deze therapie richt zich op een molecuul genaamd CD70, dat wordt aangetroffen op zowel kankercellen als de bindweefselcellen die deze afschermen. Door zich op CD70 te richten, heeft de therapie tot doel zowel de kankercellen als de omringende beschermende cellen te vernietigen, waardoor de effectiviteit van de behandeling wordt vergroot.

Pancreaskanker en gevorderde colorectale kanker reageren doorgaans slecht op conventionele behandelingen vanwege de barrière die wordt gevormd door met kanker geassocieerde fibroblasten. Deze fibroblasten beschermen niet alleen de kankercellen, maar dragen ook bij aan de agressiviteit van de tumoren, waardoor ze moeilijker te behandelen zijn.

De ontwikkeling van deze immuunceltherapie vertegenwoordigt een veelbelovende vooruitgang in de behandeling van kanker en biedt mogelijk nieuwe hoop voor patiënten met deze uitdagende vormen van kanker. Met verder onderzoek en ontwikkeling zou deze therapie een belangrijke aanvulling kunnen worden op het arsenaal aan beschikbare behandelingen voor pancreas- en colorectale kanker.

Bron: University of Antwerpen