Hoe meer je hersenen gebruikt qua werk, des te minder geheugenproblemen

Hoe harder uw hersenen werken op uw werk, hoe kleiner de kans dat u later in uw leven geheugen- en denkproblemen krijgt, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in de online uitgave van Neurology® van 17 april 2024, het medische tijdschrift van de Amerikaanse Academie voor Neurologie. Dit onderzoek bewijst niet dat het stimuleren van werk milde cognitieve stoornissen voorkomt. Het toont alleen maar een verband.

“We onderzochten de eisen die verschillende banen stellen en ontdekten dat cognitieve stimulatie op het werk tijdens verschillende levensfasen – tijdens je dertigste, veertigste, vijftigste en zestigste – verband hield met een verminderd risico op milde cognitieve stoornissen na de leeftijd van zeventig jaar”, zegt onderzoek. auteur Trine Holt Edwin, MD, PhD, van het Universitair Ziekenhuis van Oslo in Noorwegen. “Onze bevindingen benadrukken de waarde van het hebben van een baan die complexer denken vereist als een manier om het geheugen en het denken op oudere leeftijd mogelijk te behouden.”

In het onderzoek werden 7.000 mensen en 305 beroepen in Noorwegen onderzocht.

Onderzoekers maten de mate van cognitieve stimulatie die deelnemers ervoeren tijdens het werk. Ze maten de mate van routinematige handmatige, routinematige cognitieve, niet-routinematige analytische en niet-routinematige interpersoonlijke taken, dit zijn vaardigheden die verschillende banen vereisen.

Routinematige handmatige taken vereisen snelheid, controle over de apparatuur en brengen vaak repetitieve bewegingen met zich mee, typisch voor fabriekswerk. Routinematige cognitieve taken vereisen precisie en nauwkeurigheid van repetitieve taken, zoals boekhouden en archiveren.

Niet-routinematige analytische taken verwijzen naar activiteiten waarbij informatie wordt geanalyseerd, creatief wordt gedacht en informatie voor anderen wordt geïnterpreteerd. Niet-routinematige interpersoonlijke taken hebben betrekking op het aangaan en onderhouden van persoonlijke relaties, het motiveren van anderen en coaching. Niet-routinematige cognitieve banen omvatten public relations en computerprogrammering.

Onderzoekers verdeelden de deelnemers in vier groepen op basis van de mate van cognitieve stimulatie die ze tijdens hun werk ervoeren.

De meest voorkomende baan voor de groep met de hoogste cognitieve eisen was lesgeven. De meest voorkomende banen voor de groep met de laagste cognitieve eisen waren postbodes en bewaarders.

Na de leeftijd van 70 jaar voltooiden de deelnemers geheugen- en denktests om te beoordelen of ze milde cognitieve stoornissen hadden. Van degenen met de laagste cognitieve eisen werd bij 42% een milde cognitieve stoornis vastgesteld. Van degenen met de hoogste cognitieve eisen werd bij 27% een milde cognitieve stoornis vastgesteld.

Na correctie voor leeftijd, geslacht, opleiding, inkomen en leefstijlfactoren had de groep met de laagste cognitieve eisen op het werk een 66% hoger risico op milde cognitieve stoornissen vergeleken met de groep met de hoogste cognitieve eisen op het werk.

“Deze resultaten geven aan dat zowel onderwijs als werk dat je hersenen uitdaagt tijdens je carrière een cruciale rol spelen bij het verlagen van het risico op cognitieve stoornissen later in het leven”, aldus Edwin. “Verder onderzoek is nodig om de specifieke cognitief uitdagende beroepstaken aan te wijzen die het meest gunstig zijn voor het behouden van denk- en geheugenvaardigheden.”

Een beperking van het onderzoek was dat zelfs binnen identieke functietitels individuen verschillende taken kunnen uitvoeren en verschillende cognitieve eisen kunnen ervaren.