Gebruik van e-sigaretten geeft hoger risico op hartfalen

Volgens één van de grootste prospectieve onderzoeken tot nu toe naar mogelijke verbanden tussen vapen en hartfalen hebben mensen die e-sigaretten gebruiken aanzienlijk meer kans op het ontwikkelen van hartfalen,  De bevindingen worden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse wetenschappelijke sessie van het American College of Cardiology.

Hartfalen is een aandoening die meer dan 6 miljoen Amerikaanse volwassenen treft, waarbij het hart te stijf of te zwak wordt om het bloed zo effectief mogelijk rond te pompen. Het kan vaak leiden tot slopende symptomen en frequente ziekenhuisopnames naarmate de mensen ouder worden. Elektronische nicotineproducten, waaronder e-sigaretten, vapenpennen, waterpijppennen, persoonlijke vaporizers en mods, e-sigaren, e-pipes en e-waterpijpen, leveren nicotine in aërosolvorm af zonder verbranding. Sinds ze eind jaren 2000 voor het eerst in de VS werden geïntroduceerd, worden elektronische nicotine producten vaak afgeschilderd als een veiliger alternatief voor roken, maar een groeiend aantal onderzoeken heeft geleid tot toenemende bezorgdheid over mogelijke negatieve gevolgen voor de gezondheid.

“Steeds meer onderzoeken koppelen e-sigaretten aan schadelijke effecten en komen tot de conclusie dat het misschien niet zo veilig is als eerder werd gedacht”, zegt Yakubu Bene-Alhasan, MD, arts bij MedStar Health in Baltimore en hoofdauteur van het onderzoek. “Het verschil dat we zagen was substantieel. Het is de moeite waard om de gevolgen voor uw gezondheid te overwegen, vooral met betrekking tot de gezondheid van uw hart.”

Voor het onderzoek gebruikten onderzoekers gegevens uit enquêtes en elektronische medische dossiers in All of Us, een groot nationaal onderzoek onder Amerikaanse volwassenen, uitgevoerd door de National Institutes of Health, om verbanden te analyseren tussen het gebruik van e-sigaretten en nieuwe diagnoses van hartfalen in 175.667 onderzoeken. De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 52 jaar en 60,5% was vrouw. Van deze steekproef ontwikkelden 3.242 deelnemers hartfalen binnen een mediane follow-uptijd van 45 maanden.

De resultaten toonden aan dat mensen die op enig moment e-sigaretten gebruikten 19% meer kans hadden op het ontwikkelen van hartfalen vergeleken met mensen die nog nooit e-sigaretten hadden gebruikt. Bij het berekenen van dit verschil hielden onderzoekers rekening met een verscheidenheid aan demografische en sociaal-economische factoren, andere risicofactoren voor hartziekten en het vroeger en huidig gebruik van andere middelen, waaronder alcohol en tabaksproducten. De onderzoekers vonden ook geen bewijs dat de leeftijd, het geslacht of de rookstatus van de deelnemers de relatie tussen e-sigaretten en hartfalen veranderde.

Als de gegevens worden uitgesplitst naar type hartfalen, was het verhoogd risico dat gepaard gaat met het gebruik van e-sigaretten statistisch significant voor hartfalen met ejectiefractie (HFpEF), waarbij de hartspier stijf wordt en zich tussen de contracties niet goed met bloed vult. Dit verband was echter niet significant voor hartfalen met een verminderde ejectiefractie (HFrEF), waarbij de hartspier zwak wordt en de linker hartkamer tijdens de weeën niet zo hard samenknijpt als zou moeten. De aantallen HFpEF zijn de afgelopen decennia gestegen, wat heeft geleid tot een grotere focus op het bepalen van risicofactoren en het verbeteren van behandelingsopties voor dit type hartfalen.

De bevindingen komen overeen met eerdere onderzoeken bij dieren, waaruit bleek dat het gebruik van e-sigaretten het hart kan beïnvloeden op manieren die relevant zijn voor de hartveranderingen die gepaard gaan met hartfalen. Andere onderzoeken bij mensen hebben ook verbanden aangetoond tussen het gebruik van e-sigaretten en enkele risicofactoren op het ontwikkelen van hartfalen. Eerdere onderzoeken die probeerden het direct verband tussen het gebruik van e-sigaretten en hartfalen te beoordelen, waren echter niet doorslaggevend, wat volgens Bene-Alhasan te wijten is aan de inherente beperkingen van de cross-sectionele onderzoeksontwerpen, kleinere steekproefomvang en het kleinere aantal hartpatiënten en mislukkingen bij eerder onderzoek.

De wetenschappers zeiden dat de nieuwe resultaten wijzen op de noodzaak van aanvullend onderzoek naar de mogelijke gevolgen van vapen op de gezondheid van het hart, vooral gezien de prevalentie van het gebruik van e-sigaretten onder jongeren. Uit onderzoeken blijkt dat ongeveer 5% tot 10% van de Amerikaanse tieners en volwassenen e-sigaretten gebruikt.

In 2018 noemde de Amerikaanse Surgeon General het gebruik van e-sigaretten onder jongeren een epidemie en waarschuwde hij voor de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met nicotineverslaving.

““Ik denk dat dit onderzoek al veel eerder had moeten plaatsvinden, vooral als je bedenkt hoeveel e-sigaretten aan populariteit hebben gewonnen,” zei Bene-Alhasan. “We willen niet te lang wachten om er uiteindelijk achter te komen dat het schadelijk kan zijn en tegen die tijd is er misschien al veel schade aangericht. Met meer onderzoek zullen we veel meer te weten kunnen komen over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid en de informatie voor het publiek kunnen verbeteren.”

Bene-Alhasan zei ook dat e-sigaretten niet worden aanbevolen als hulpmiddel om te stoppen met roken, omdat veel mensen nog lang nadat ze zijn gestopt met roken kunnen blijven dampen. De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention beveelt een combinatie van counseling en medicijnen aan als de beste strategie om te stoppen met roken.

Onderzoekers zeiden dat het prospectief observationelel ontwerp van het onderzoek hen in staat stelt een causaal verband tussen het gebruik van e-sigaretten en hartfalen af te leiden, maar niet definitief vast te stellen. Vanwege de grote steekproefomvang en gedetailleerde gegevens over middelengebruik en gezondheidsinformatie is het onderzoek volgens Bene-Alhasan echter één van de meest uitgebreide tot nu toe om deze relatie te beoordelen.

Vertaling : André Teirlinck