Betere voeding kan leiden tot gezondere hersenen

“Insights & Implications in Gerontology: The Vital Role of Nutrition in Brain Health”, een nieuwe publicatie van de Gerontological Society of America, onderzoekt voedingskeuzes waarvan is aangetoond dat ze de cognitie verbeteren en het risico op cognitieve stoornissen en dementie bij oudere volwassenen verminderen.

Het consumeren van een gezond dieet is een gedragsstrategie die kan helpen de ontwikkeling van dementie naarmate mensen ouder worden te voorkomen, aldus de publicatie. Het rapporteert ook over de rol van vitamines en mineralen in voeding en hersenfunctie en richt zich op de manier waarop persoonsgerichte gesprekken over de impact van voeding en voeding op het algehele welzijn, inclusief de gezondheid van de hersenen, kunnen worden geïmplementeerd.

Volgens Kathryn Porter Starr, PhD, RDN van de Duke University School of Medicine en het Durham VA Medical Center, is het gebruik van een persoonsgerichte aanpak die gesprekken over voeding koppelt aan de doelen van de patiënt een effectieve strategie om gesprekken over voeding en gezondheid op gang te brengen. een van de docenten die toezicht hield op de ontwikkeling van de publicatie.

“Het kan een uitdaging zijn om het onderwerp dieet en voeding aan te snijden. Ik begin met het vragen aan patiënten wat hun doelen zijn”, zei ze. “Deze doelen kunnen fysieke doelen omvatten zoals het behouden van spiermassa, cognitieve doelen zoals het behouden van geheugen, maar ook functionele doelen zoals kunnen reizen of spelen met kleinkinderen. Het koppelen van informatie over voeding aan het helpen van volwassenen om hun doelen te bereiken is een effectieve strategie om de motivatie te stimuleren om gezonde veranderingen door te voeren.”

De Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay, of MIND-dieet, is een voorbeeld van een voedingspatroon dat geassocieerd wordt met verbeterde cognitie. Dit voedingspatroon richt zich op de consumptie van groenten (vooral groene bladgroenten), noten, bessen, bonen, volle granen, vis, gevogelte en extra vergine olijfolie, terwijl rood vlees, vleeswaren, boter en margarine, gewone kaas en gebak worden beperkt. en snoep, en gefrituurd voedsel. Mensen die dit voedingspatroon consumeren blijken qua cognitieve vaardigheden het equivalent van 7,5 jaar jonger te zijn. De publicatie bevat meer details over het MIND-dieet en andere voedingspatronen die gezonde voeding ondersteunen.

Idealiter zijn individuen in staat om alle noodzakelijke voedingsstoffen uit hun dieet te halen. Het risico op een ontoereikende vitamine- en mineraleninname neemt echter toe naarmate mensen ouder worden, en sommige mensen kunnen baat hebben bij de consumptie van verrijkte voedingsmiddelen en/of voedingssupplementen om hun voedingsstatus te verbeteren.

 

Opmerking: recent is er een studie verschenen die wijst op de schade door frituurvetten die ontstekingen van de hersenen, darmen en lever veroorzaken maar ook de opname van het omega 3 vetzuur DHA blokkeren.