Hoofdpijn na hersenschudding kan wijzen op hoger ijzergehalte in hersenen

Mensen die hoofdpijn hebben nadat ze een hersenschudding hebben gehad, hebben mogelijk ook een grotere kans op hogere ijzerniveaus in delen van de hersenen, wat een teken is van letsel aan hersencellen, blijkt uit een voorlopig onderzoek dat vandaag, 5 maart 2024, is vrijgegeven. gepresenteerd op de 76e jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology die plaatsvindt van 13 tot 18 april 2024, persoonlijk in Denver en online.

“Deze resultaten suggereren dat ijzerophoping in de hersenen kan worden gebruikt als biomarker voor hersenschudding en posttraumatische hoofdpijn, wat ons mogelijk zou kunnen helpen de onderliggende processen te begrijpen die bij deze aandoeningen optreden”, zegt studieauteur Simona Nikolova, PhD, van de Mayo Clinic in Phoenix, Arizona, en lid van de American Academy of Neurology.

Bij het onderzoek waren 60 mensen betrokken die posttraumatische hoofdpijn hadden als gevolg van mild traumatisch hersenletsel of hersenschudding. De verwondingen waren bij 45% van de mensen te wijten aan een val, 30% aan een motorvoertuigongeval en 12% aan een vechtpartij. Andere oorzaken waren het raken van het hoofd tegen of door een voorwerp en sportblessures. In totaal had 46% van de mensen tijdens hun leven één licht traumatisch hersenletsel, 17% had er twee, 16% had er drie, 5% had er vier en 16% had vijf of meer licht traumatisch hersenletsel.

De mensen met licht traumatisch hersenletsel werden vergeleken met 60 mensen die geen hersenschudding of posttraumatische hoofdpijn hadden gehad.

Alle deelnemers ondergingen hersenscans om te kijken naar het ijzergehalte in verschillende delen van de hersenen, waarbij gebruik werd gemaakt van een indirecte maatstaf voor de ijzerbelasting. Bij mensen met licht traumatisch hersenletsel werden de scans gemiddeld 25 dagen na het letsel gemaakt.

Uit de studie bleek dat degenen met een voorgeschiedenis van hersenschudding en hoofdpijn, vergeleken met de mensen zonder hersenschudding, hogere niveaus van ijzerophoping hadden in verschillende delen van de hersenen, waaronder het linker occipitale gebied, het rechter cerebellum en de rechter temporale kwab.

Onderzoekers ontdekten ook dat hoe meer hersenschudding mensen tijdens hun leven hadden en hoe frequenter hun hoofdpijn was, hoe groter de kans was dat ze in bepaalde delen van de hersenen een hogere mate van ijzerophoping zouden hebben. Ze ontdekten ook dat hoe meer tijd er was verstreken sinds de hersenschudding zich voordeed, hoe groter de kans was dat mensen een hogere mate van ijzerophoping in delen van de hersenen zouden hebben.

“Eerdere studies hebben aangetoond dat de accumulatie van ijzer invloed kan hebben op de manier waarop delen van de hersenen met elkaar omgaan”, aldus Nikolova. “Dit onderzoek kan ons helpen beter te begrijpen hoe de hersenen reageren en herstellen van een hersenschudding.”

Nikolova zei dat, aangezien de studie een indirecte maatstaf voor de ijzerbelasting gebruikte, het mogelijk is dat de verandering in die maatstaf te wijten zou kunnen zijn aan andere factoren zoals bloedingen of veranderingen in het weefselwater in plaats van aan ijzeraccumulatie.

De studie werd ondersteund door het Amerikaanse ministerie van Defensie en de National Institutes of Health.