Gewasbespuiting kan resistentie tegen schimmelmedicijn veroorzaken

Een landbouwfungicide dat in de VS is goedgekeurd en momenteel door autoriteiten over de hele wereld wordt overwogen, zou een verwoestend effect kunnen hebben op een nieuw medicijn voor één van de dodelijkste infectieziekten ter wereld, tonen wetenschappers van de Universiteit van Manchester.

Hun door Wellcome Trust gefinancierde onderzoek, gepubliceerd in Nature Microbiology, zou een ramp kunnen betekenen voor patiënten met aspergillose – een gevaarlijke schimmelziekte die verantwoordelijk is voor de dood van miljoenen mensen wereldwijd.

Omdat er weinig behandelingsopties voor patiënten zijn, heeft aspergillus wijdverbreide resistentie tegen geneesmiddelen ontwikkeld tegen één klasse geneesmiddelen, bekend als de azolen.

De resistentie wordt veroorzaakt door het gebruik van fungiciden in de landbouw, bekend als DMI’s, waardoor het risico op sterfte door aspergillose toeneemt van 40% tot wel 80%.

F2G Ltd – een spin-outbedrijf van de Universiteit van Manchester – heeft echter in twintig jaar tijd meer dan £250 miljoen geïnvesteerd in een nieuw antischimmelmedicijn genaamd olorofim, dat zich in een vergevorderd stadium van klinische onderzoeken bevindt en ernaar streeft om binnen een paar jaar klinisch te worden ingezet. jaar.

De wetenschappers beweren dat, omdat olorofim werkt tegen azoolresistente infecties, het vele levens van getroffen patiënten zou kunnen redden. Een nieuw ontwikkelde fungicide gewasspray genaamd ipflufenoquin is echter goedgekeurd voor gebruik in de VS, onder de handelsnaam Kinoprol, en zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor het nieuwe medicijn omdat het hetzelfde biologische doelwit heeft en de schimmels op dezelfde manier doodt als olorofim.

Blootstelling van Aspergillus in de omgeving aan Kinoprol zou het resistent kunnen maken tegen olorofim, waardoor de behandeling ineffectief wordt voordat deze zelfs maar in de kliniek kan worden ingezet, zeggen de wetenschappers.

Het onderzoeksteam stelde Aspergillus in het laboratorium bloot aan ipflufenoquin en beoordeelde vervolgens de resistentie tegen olorofim. Genetische mutaties die veranderingen in het doelgen van de antischimmelmiddelen veroorzaken, zorgen voor resistentie tegen ipflufenoquin, maar zorgen ook voor resistentie tegen olorofiem.

Wetenschappers weten al lang dat het gebruik van fungiciden in het milieu – die boeren nodig hebben om hun gewassen vrij te houden van schimmelinfecties – het potentieel heeft om resistentie tegen andere klinische antischimmelmiddelen te stimuleren.

Onderzoekers zijn ook van mening dat het composteren van afval van boerderijen de ophoping van fungiciden veroorzaakt in omgevingen waar Aspergillus graag groeit. Windstromingen, intensieve landbouw en transport van commerciële compost kunnen de medicijnresistente schimmelsporen verder in het milieu verspreiden en in onze tuinen, slaapkamers, keukens en badkamers terechtkomen.

De meeste gezonde mensen hebben geen last van Aspergillus, maar bevolkingsgroepen, waaronder ouderen, kankerpatiënten en mensen met een onderdrukt immuunsysteem, van alle leeftijden lopen een groter risico op een ernstige ziekte die de longen vernietigt.

Hoofdauteur dr. Norman van Rhijn, een onderzoekscollega van Wellcome Trust aan de Universiteit van Manchester, zei: “We zijn allemaal erg enthousiast over olorofim, maar toen we erachter kwamen dat er goedkeuring werd gevraagd aan de regelgevende instanties voor ipflufenoquin en dat het werkingsmechanisme ervan hetzelfde was als dat van olorofim, hebben we voelde zich onmiddellijk gealarmeerd.

“Het maken van een nieuw fungicide voor mensen is erg moeilijk en kost miljoenen ponden.

“Maar het is hard nodig, omdat de weinige soorten geneesmiddelen voor Aspergillus-infectie die momenteel beschikbaar zijn, niet alle ernstig zieke patiënten een haalbare behandelingsoptie bieden.

“Dat is de reden waarom olorofim zo’n opwindend vooruitzicht is voor patiënten en waarom we bij de regelgevende instanties moeten lobbyen om een risicobeoordelingsstrategie te implementeren voor het dubbele gebruik van antischimmelmiddelen in de landbouw en in de kliniek.”

“Maar tijdens het goedkeuringsproces wordt geen rekening gehouden met indirecte implicaties voor de menselijke gezondheid. Daarom lobbyen onderzoekers, medewerkers en klinische teams hard voor de autoriteiten om de risico’s van een nieuw fungicide te beoordelen.

Corresponderende auteur prof. Mike Bromley, voormalig medewerker van F2G Limited en medeleider van het Fungal AMR en One Health Network, zei: “Het is verwoestend dat de inspanningen die zo velen hebben geleverd bij de ontwikkeling van olorofiem in gevaar worden gebracht. door het ontbreken van passende wetgeving die het vrijkomen van fungiciden zou voorkomen zonder rekening te houden met de risico’s voor het veroorzaken van resistentie tegen geneesmiddelen bij menselijke ziekteverwekkers.

“We hebben onze standpunten duidelijk gemaakt aan de Environmental Protection Agency in de VS en hopen dat zij hun aanpak van de uitstoot van fungiciden in het milieu opnieuw zullen evalueren.

Politici in het House of Lords debatteerden onlangs over een vraag van barones Bennett van Manor Castle, waarin de regering werd gevraagd welke inschatting zij maakten van de manier waarop het huidige gebruik van landbouwfungiciden in Groot-Brittannië de voedsel- en biologische veiligheid op de lange termijn zal beïnvloeden.

Barones Bennett, een voormalig leider van de Groene Partij, zei tegen de Kamer: “Het beheersen van schimmelziektes is altijd essentieel geweest voor ons vermogen om de bevolking te voeden, maar we kunnen ons geen lukrake, fragmentarische aanpak veroorloven die onze volksgezondheid en onze NHS zal schaden. .

“We hebben geïntegreerde ‘one health’-overwegingen nodig van de impact van de klimaatcrisis en een verantwoorde fungicidenwetgeving.”

Barones Hayman van Ullock en barones Walmsley spraken ook in het debat en benadrukten het specifieke geval van olorofim en ipflufenoquin, omdat zij opriepen tot robuustere risicobeoordelingen bij de vergunningverlening voor nieuwe landbouwantischimmelmiddelen.