71% van gebruikers wil geen digitale ID op smartphone

Elk jaar onderzoekt Deloitte de technologiegewoonten van consumenten in heel Europa in zijn Digital Consumer Trends Report. Dit jaar zijn er opnieuw enkele interessante conclusies over het gebruik van technologie door de Belgen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat we graag met onze smartphones betalen, maar voor surfen en online shoppen toch liever onze laptop gebruiken. Opvallend is dat wij ook steeds vaker smartphones gebruiken om onze gezondheid te monitoren en deze gegevens ook graag delen met onze arts. Aan de andere kant zijn Belgen minder enthousiast over volledig digitale identificatieoplossingen, zoals een digitale identiteitskaart op smartphones.

We gebruiken onze smartphones steeds vaker om onze bankzaken te regelen. Zo is de mobiele telefoon op zak het favoriete hulpmiddel bij online bankieren of bij fysieke betalingen in winkels. Uit onderzoek van Deloitte blijkt nu dat één op de twee Belgen regelmatig zijn smartphone gebruikt om fysieke betalingen te doen.

Voor sommige zaken blijven we echter liever bij alternatieven. Zo streamen wij het liefst op onze televisie en voor online surfen of shoppen houden wij het bij de vertrouwde laptop.

Hoewel we steeds vaker onze bankpas inruilen voor smartphones, lijken we toch vast te houden aan de fysieke identiteitskaart. Uit het onderzoek van Deloitte blijkt bijvoorbeeld dat maar liefst 71% van de Belgen geen digitale identiteitskaart op hun smartphone zou willen hebben. De meesten (79%) zijn ook geen fan van een digitaal rijbewijs. Dus hoewel we erop vertrouwen dat de smartphone toegang heeft tot onze bankrekeningen, lijken we wat voorzichtiger te zijn met onze identiteit.

“We merken een grote terughoudendheid bij mensen als het gaat om het gebruik van de smartphone als identificatieoplossing. Vaak komt dit niet per se voort uit wantrouwen tegenover de technologie – we gebruiken het toestel namelijk al om ons bankzaken te doen – maar eerder een reactie op de centralisatie van alles in ons leven rond de smartphone. Voor sommige dingen lijken mensen gewoon graag nog te vertrouwen op de ouderwetse kaart, die zelfs werkt als de batterij van hun smartphone leeg is. Zo stellen we vast dat 1 op de 2 Belgen niet alleen weigert om hun identiteitsdocumenten volledig te digitaliseren, maar vertrouwen ook liever op ouderwetse vertrouwde oplossingen voor de sleutels van hun huis en auto”, aldus Vincent Fosty.

In het onderzoek werd ook ondervraagd wat consumenten het belangrijkst vinden bij het kopen van een smartphone. Hier stonden batterijduur (39%), gebruiksgemak (34%) en opslagcapaciteit (27%) bovenaan de lijst. De duurzaamheid en ecologische impact van het apparaat zijn voor de consument het minst belangrijk. Het laat zien dat de steeds belangrijker wordende rol van de smartphone in ons leven ook impact heeft op de eisen die we eraan stellen.

“Het feit dat de batterijduur het belangrijkste criterium is voor consumenten weerspiegelt de steeds prominentere rol van de smartphone in ons dagelijks leven. Nu we het toestel voor steeds belangrijkere dingen gebruiken, is het voor consumenten ook van cruciaal belang dat ze erop kunnen blijven vertrouwen de hele dag door, zonder bang te hoeven zijn dat hun smartphone uitvalt door een lege batterij”, besluit Vincent Fosty.

De helft van de Belgen die de gezondheid monitoren via smartphones wil die gegevens ook delen met hun arts

De afgelopen jaren is het gebruik van wearables zoals smartwatches en fitnesstrackers aanzienlijk toegenomen. Door de groeiende markt gebruiken steeds meer consumenten hun smartphones om hun gezondheid te monitoren. Zo telt bijna de helft van de volwassenen met een smartphone dagelijks hun stappen. Iets meer dan een kwart houdt zijn hartslag bij en 21% houdt gegevens bij over zijn slaappatroon. Slechts 34% bewaart helemaal geen gezondheidsgegevens.

Hier is er een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen. Zo meten mannen (29%) vaker hun hartslag dan vrouwen (23%). Vrouwen (51%) meten op hun beurt vaker het aantal stappen dan mannen (44%). Over het algemeen zijn het vooral jongeren (18-24 jaar) die hun gezondheid het meest monitoren via hun smartphone.

“Opvallend is dat meer dan de helft van de ondervraagden die gezondheidsgegevens monitoren met hun smartphone (54%) die gegevens ook graag met hun arts wil delen. Dus hoewel we terughoudend zijn met het toestaan van digitale identificatieoplossingen, zien we minder zorgen rond het delen van persoonlijke gezondheidsgegevens met een arts”, zegt Vincent Fosty.