Wat maakt ons menselijk? Wat onderscheidt ons van dieren ?

Marte Roa Syvertsen

Wat maakt ons menselijk? Het antwoord op deze vraag ligt verborgen in ons brein. De meeste van onze gedragingen en eigenschappen kunnen we verklaren door naar de hersenen te kijken, met name naar het voorste stukje ervan, de frontaalkwab.

Hier worden de meest geavanceerde functies van de hersenen uitgevoerd – functies die ons in staat stellen ons gedrag en onze handelingen aan te passen om een doel te bereiken. Dat stukje brein maakt ons anders dan alle andere soorten op de planeet en stelt ons in staat tot genezing en vernietiging, tot het creëren van onvoorstelbare problemen voor onszelf én tot de oplossing daarvan.

Marte Roa Syvertsen (1982) is arts en gepromoveerd in de neurowetenschappen. Ze leidt een nationaal netwerk van Noorse epilepsiewetenschappers en ontving in 2020 de prestigieuze Forsberg and Aulies Legacy voor getalenteerde jonge neurologen.

Kwab. Wat ons onderscheidt van dieren | Marte Roa Syvertsen | vertaling: Rymke Zijlstra | ISBN 978 94 6471 065 6 | Paperback | 192 pagina’s | verkoopprijs € 22,50