Tem je brein – de voordelen van minder denken

Auteur: Koen de Jong

Doe je ogen dicht en observeer je ademhaling in de denkbeeldige driehoek die begint boven je bovenlip en het gebied bestrijkt van je neusvleugels. Je hoeft je ademhaling niet te tellen, je hoeft niets te veranderen, het enige dat je hoeft te doen is je ademhaling observeren. Slechts twee minuutjes. Waarom kan niemand dit?

Het kan tien seconden duren, een halve minuut of een minuut, maar ergens in die twee minuten plopt er een gedachte op en ben je niet meer bezig met het observeren van je ademhaling. Nu wordt het interessant. Want wie bepaalt welke gedachte opplopt en heb je zelf invloed op die gedachte?

In Tem je Brein – de voordelen van minder denken onderzoekt marathonloper, ademhalingsexpert en koudwaterdipper Koen de Jong samen met de lezer hoe serieus wij onze gedachten nemen en waarom. Wat je denkt, bepaalt immers voor een groot gedeelte hoe je dag is. Denk je de hele dag aan positieve dingen dan heb je een goede dag en denk je alleen aan negatieve dingen dan heb je een slechte dag.

Zo kom je bijvoorbeeld tot de ontdekking hoe belangrijk jij je gedachten vindt in relatie tot geld, nieuws, sporten, eten, verslavingen, trauma’s, creativiteit, je lichaam, stilte, tijd en dualiteit. In het laatste deel van het boek ga je honderd dagen stap voor stap aan de slag met praktische oefeningen en meditatietechnieken om je brein te temmen en om je verhouding tot je gedachten positief te stemmen.

Tem je Brein – de voordelen van minder denken is een onmisbare gids voor iedereen die op zoek is naar innerlijke rust te midden van de drukte die we ervaren in ons moderne westerse leven.