Videogames en sociale media verstoren de gezonde slaap van studenten

Nu het nieuwe schooljaar voor de deur staat, is het belangrijker dan ooit om prioriteit te geven aan een consistent slaapschema voor schoolgaande kinderen. Uit een nieuw onderzoek van de American Academy of Sleep Medicine blijkt echter dat kinderen omringd worden door verstoorders die hun vermogen om voldoende en gezonde slaap te bereiken, beïnvloeden. Uit de resultaten blijkt dat ouders videogames (50%) en sociale media (44%) de schuld geven van de negatieve invloed op het slaapschema van schoolgaande kinderen en tieners.

Dat is niet het enige dat de slaap van kinderen verstoort, blijkt uit het onderzoek. Ouders zeggen dat huiswerk (34%) en buitenschoolse activiteiten (28%) ook verstorende krachten zijn. Wanneer u uw kind helpt bedtijd opnieuw in te stellen en een nachtroutine te creëren vanaf het begin van het schooljaar, houd dan rekening met deze barrières en de manier waarop deze de slaap van uw kind kunnen beïnvloeden.

“Voldoende slaap krijgen is net zo cruciaal als voeding en lichaamsbeweging als het gaat om de algehele gezondheid en het welzijn van een kind”, zegt dr. Anne Marie Morse, kinderslaap arts en woordvoerder van de AASM. “Wanneer een kind gezond slaapt, is de kans groter dat het zich op zijn best gedraagt, waardoor het gefocust en alert kan blijven in de klas en daarbuiten.”

Ter gelegenheid van de 4e jaarlijkse Student Sleep Health Week (11-15 september) stimuleert de AASM het bewustzijn van het belang van een gezonde slaap voor studenten van alle leeftijden om te leren, groeien en bloeien. Om studenten te helpen slaapverstoorders te overwinnen en een gezonde slaap te bereiken, beveelt de AASM de volgende tips aan:

• Vermijd cafeïne na schooltijd. De cafeïne in frisdrank, koffie en energiedrankjes kan het voor studenten moeilijker maken om ‘s nachts in slaap te vallen.

• Beperk de schermtijd voor het naar bed gaan. Moedig uw kind aan om minstens 30 minuten tot een uur voor het slapengaan de verbinding met alle elektronische apparaten te verbreken, zodat het tot rust kan komen voor de nacht.

• Bewaar elektronica in een andere kamer. Om verleiding te voorkomen, laat u alle apparaten buiten de slaapkamer liggen en gebruikt u een wekker in plaats van een telefoon om ‘s ochtends wakker te worden.

• Volg een ontspannende nachtelijke routine. Zorg voor een ontspannende nachtelijke routine, zoals het bijhouden van een dagboek, lezen of het nemen van een warm bad of douche.

• Maak de slaapkamer stil en koel. Houd de slaapkamer rustig, donker en een beetje koel om een comfortabele slaapomgeving te garanderen.

De AASM beveelt aan dat kinderen van 6 tot 12 jaar op regelmatige basis negen tot twaalf uur moeten slapen om een optimale gezondheid te bevorderen, terwijl tieners van 13 tot 18 jaar acht tot tien uur slaap per nacht nodig hebben.

Gebruik de online bedtijd calculator van AASM om uw kind te helpen bij het selecteren van een geschikte bedtijd voor zijn/haar schema. Houd bij het vaststellen van een bedtijd voor uw kinderen rekening met verwachte verstoringen.

Ga voor meer informatie over de Student Sleep Health Week naar sleepeducation.org/student-sleep-health-week.

Vertaling: Andre Teirlinck