Risico overdosering hoger bij combi opioïde-agonisten en andere geneesmiddelen

Patiënten die medicijnen krijgen voorgeschreven ter vervanging van illegale drugs, lopen een groter risico op een overdosis, resulterend in ziekenhuisopname, wanneer ze andere medicijnen gebruiken die psychische aandoeningen of pijn behandelen, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Manchester.

De auteurs van de studie, vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Addiction (04/08/23), zeggen dat artsen het gelijktijdig voorschrijven van opioïde agonisten, met benzodiazepinen, gabapentinoïden, antipsychotica of Z-drugs moeten vermijden als de schade groter is dan het voordeel voor patiënten .

Opioïde-agonisten, geneesmiddelen die methadon of buprenorfine bevatten, worden gebruikt ter vervanging van illegale drugs bij de behandeling van mensen die afhankelijk zijn van drugs zoals heroïne.

De studie werd gefinancierd door het National Institute for Health and Care Research (NIHR) Greater Manchester Patient Safety Translational Research Centre, een samenwerking tussen de Universiteit van Manchester en de Northern Care Alliance NHS Foundation Trust.

In de patiëntendossiers van 20.898 ontvangers van een opioïde-agonistbehandeling die door de onderzoekers werden geanalyseerd, hadden patiënten die benzodiazepines kregen voorgeschreven – wat veelgebruikte sedativa zijn – 1,45 keer meer kans op een ziekenhuisopname voor een overdosis in vergelijking met patiënten die ze niet kregen voorgeschreven.

Gabapentinoïden – die worden gebruikt voor de behandeling van een reeks aandoeningen, waaronder neuropathische pijn, epilepsie en angststoornissen – die werden voorgeschreven in combinatie met opioïde-agonisten hadden 2,2 keer meer kans op ziekenhuisopname wegens overdosering.

Z-drugs, die ook sedativa zijn, hadden 1,6 keer meer kans en antipsychotica – gebruikt om psychose te behandelen – hadden 1,85 keer meer kans op een overdosis.

Er was geen bewijs voor een verhoogd risico in verband met het gelijktijdig voorschrijven van antidepressiva.

Het onderzoeksteam bestudeerde eerstelijnszorgpatiënten in Engeland met een opioïdengebruiksstoornis tussen 18 en 64 jaar, van wie 15.155 methadon en 5.743 buprenorfine kregen voorgeschreven tussen januari 1998 en december 2017.

Opioïdengebruiksstoornis wordt gekenmerkt door hunkering naar opioïden, aanhoudend gebruik ondanks lichamelijke of psychische achteruitgang, verhoogde tolerantie en ontwenningsverschijnselen.

De gegevens zijn verkregen uit de Clinical Practice Research Datalink GOLD- en Aurum-databases en gekoppeld aan gegevens van de Hospital Episode Statistics en het Office for National Statistics.

Wetenschappers weten al dat methadon, als een volledige opioïde-agonist, bij hoge doses een overdosis kan veroorzaken; buprenorfine, een partiële opioïde-agonist, lijkt veiliger.

Beide behandelingen kunnen echter een wisselwerking hebben met andere medicijnen die gewoonlijk worden voorgeschreven aan patiënten met een opioïdengebruiksstoornis.

Hoofdauteur Dr. Eleni Domzaridou, een onderzoeksmedewerker aan de Universiteit van Manchester, zei: “We vonden een verhoogd risico op niet-fatale overdosering bij patiënten die opioïde-agonisten kregen voorgeschreven samen met medicatie die om andere redenen werd voorgeschreven.

“Een niet-fatale overdosis gaat vaak vooraf aan de daaropvolgende dood door drugsvergiftiging. Daarom is het van het grootste belang om clinici te informeren om hen te helpen deze patiënten zo veilig mogelijk medicijnen voor te schrijven.

“Onze bevindingen benadrukken het belang van samenwerking tussen huisartsen en professionals in de geestelijke gezondheidszorg bij de zorg voor de complexe gezondheidsbehoeften van patiënten met een opioïdengebruiksstoornis.”

Mede-onderzoeker professor Tim Millar voegde eraan toe: “Dit is een ander deel van de puzzel in ons begrip van hoe we het risico op overdosering in deze complexe en gemarginaliseerde patiëntenpopulatie kunnen verminderen.”.

Faculty of Biology, Medicine and Health

University of Manchester