Ruim een derde van Amerikanen kiest voor gescheiden slapen

Of het nu is om partners te mijden die dekens stelen en de hele nacht woelen en draaien, of degenen die constant luid snurkend door de kamer rammelen, veel Amerikanen kiezen voor gescheiden slapen om hun nachtrust te verbeteren. Volgens een recent onderzoek van de American Academy of Sleep Medicine (AASM) zegt meer dan een derde van de mensen af en toe of consequent in een andere kamer te slapen. Mannen slapen het vaakst op de bank of logeerkamer, waarbij bijna de helft van de mannen (45%) aangeeft af en toe of consequent in een andere kamer te slapen, vergeleken met slechts een kwart (25%) van de vrouwen.

“We weten dat slecht slapen je humeur kan verslechteren, en degenen die slaapgebrek hebben, zullen eerder ruzie maken met hun partners. Er kan enige wrok zijn jegens de persoon die de slaapverstoring veroorzaakt, wat een negatieve invloed kan hebben op relaties, ‘zei Dr. Seema Khosla, longarts en woordvoerder van de AASM. “Een goede nachtrust is belangrijk voor zowel gezondheid als geluk, dus is het geen verrassing dat sommige koppels ervoor kiezen om apart te slapen.”

De juiste hoeveelheid gezonde slaap krijgen is belangrijk. Studies hebben aangetoond dat degenen die in relaties slecht slapen, meer kans hebben om in conflict te komen met hun partners en dat slaapgebrek de mate van empathische nauwkeurigheid vermindert – wat betekent dat degenen die niet genoeg slaap hebben, hun partners mogelijk minder goed kunnen begrijpen of interpreteren.

Bijna de helft (43%) van de millennials slaapt af en toe of consequent in een andere kamer om een bedpartner, gevolgd door een derde (33%) van de generatie X, 28% van de generatie Z en 22% van de babyboomers.

“Hoewel de term ‘slaapscheiding’ hard lijkt, betekent het eigenlijk alleen maar dat mensen prioriteit geven aan slapen en ‘s nachts naar een aparte kamer verhuizen als dat nodig is,” zei Khosla. “Als het echter het luide snurken van een partner is dat leidt tot gescheiden slaapruimtes, dan moet je die partner aanmoedigen om met een arts te praten over obstructieve slaapapneu. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen die kunnen snurken.”

Luid en frequent snurken is niet alleen hinderlijk; het is een veel voorkomend symptoom van slaapapneu. Hoewel niet iedereen die snurkt deze slaapziekte heeft, is snurken een waarschuwingssignaal dat serieus moet worden genomen. Wanneer snurken gepaard gaat met stikken, hijgen of stille ademhalingspauzes tijdens de slaap, is dit een sterke indicator van slaapapneu.

Andere veel voorkomende symptomen van slaapapneu zijn vermoeidheid of slaperigheid overdag, niet-verkwikkende slaap, slapeloosheid, ochtendhoofdpijn, nycturie (‘s nachts wakker worden om naar de badkamer te gaan), concentratieproblemen, geheugenverlies, verminderd seksueel verlangen, prikkelbaarheid en moeite om wakker te blijven terwijl tv kijken of autorijden. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor slaapapneu.

Vertaling: Andre Teirlinck