Bacteriën in de keuken zijn misschien niet zo schadelijk als u denkt

Bacteriën gevonden in 74 keukens verspreid over 5 Europese landen waren meestal onschadelijk volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in Applied and Environmental Microbiology, een tijdschrift van de American Society for Microbiology.

“We hebben eerder aanzienlijke variaties gevonden in keukennormen, voedselbereidingspraktijken en schoonmaakregimes tussen Frankrijk, Noorwegen, Portugal, Roemenië en Hongarije”, zegt Birgitte Moen, Ph.D., Scientist—Department of Food Safety and Quality, Nofima —Norwegian Institute of Food, Fisheries, and Aquaculture Research, Ås, Noorwegen.

In de studie bemonsterden de onderzoekers bacteriepopulaties van gootstenen, snijplanken, aanrechtbladen, handgrepen en schoonmaakgerei – sponzen en doeken – die in keukens worden gebruikt.

Ondanks grote aantallen soorten en aanzienlijke verschillen in bacteriële diversiteit tussen monsters, identificeerden de onderzoekers 8 bacteriegeslachten die gewoonlijk worden geassocieerd met omgevingsbronnen in de meeste keukens die ze bemonsterden, die ze karakteriseerden als ‘kernmicrobiota’. Deze omvatten Acinetobacter, Pseudomonas, Enhydrobacter, Enterobacteriaceae, Psychrobacter, Chryseobacterium, Bacillus en Staphylococcus.

In het rapport benadrukten de auteurs dat de kernmicrobiota bleef bestaan ondanks aanzienlijke verschillen tussen de keukens in het onderzoek. Sommige keukens hadden geen stromend water, sommige geen gootsteen en sommige geen vaatwasser. Ze hielden ook aan ondanks verschillende voedselbereidingsmethoden, voedingsgewoonten en verschillen in hand- en keukenhygiëne, die beide de kans op infectie beïnvloeden.

De studie werd ingegeven door de nieuwsgierigheid van de auteurs, zei Moen. Bacteriën in voedsel, in de darmen, in ziekenhuizen en in de professionele voedselproductie waren goed onderzocht, maar er was weinig bekend over de microben die de huishoudelijke keuken bewonen. Met een reeds bestaande samenwerking tussen landen, “hadden we een unieke kans om hier dieper op in te gaan”, voegde Moen toe.

Het team wist dat schadelijke bacteriën keukens binnendringen via besmet voedsel en dat het type van deze bacteriën per land verschilde. Salmonella is bijvoorbeeld geen probleem in Noorwegen, maar het is de meest gemelde oorzaak van door voedsel overgedragen ziekten op het vasteland van Europa. Kennis van de bacteriën die in de keuken leven, zou kunnen worden gebruikt om ziekten bij de mens te helpen voorkomen, en zou misschien zelfs kunnen leiden tot hygiënischer keukenontwerpen en beter schoonmaakgerei, zei Moen.