Het vastleggen van dieren in het wild is goed voor mens en wetenschap

De wetenschap is niet de enige die profiteert van op de natuur gebaseerde ‘citizen science’-projecten – deelname bevordert ook het welzijn van de deelnemers en hun band met de natuur, volgens onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift People and Nature.

De studie, ‘De natuur van dichtbij en persoonlijk: een welzijnsexperiment’, is de eerste grootschalige studie die de welzijnsvoordelen meet van de vrijwilligers die deelnemen aan burgerwetenschappelijke projecten – zoals de activiteiten om dieren in het wild vast te leggen die gegevens opleveren die van vitaal belang zijn voor het beoordelen van veranderingen in het milieu. Het werd uitgevoerd tijdens de pandemische beperkingen van 2020 door het UK Centre for Ecology & Hydrology (UKCEH), de University of Derby en de British Science Association.

Vijfhonderd vrijwilligers uit het hele VK werden willekeurig toegewezen om gedurende acht dagen minstens vijf keer een op de natuur gebaseerde activiteit van 10 minuten uit te voeren: een onderzoek naar bestuivende insecten, een onderzoek naar vlinders, simpelweg tijd doorbrengen in de natuur en drie goede dingen opschrijven die ze hebben opgemerkt, of een combinatie van beide. De groepen werden zowel voor als na hun deelname ondervraagd om de verschillen in hun band met de natuur, hun welzijn en hun pro-natuurgedrag te beoordelen.

De onderzoekers ontdekten dat alle vrijwilligers hogere scores lieten zien op het gebied van welzijn en zich verbonden voelen met de natuur na het voltooien van hun activiteiten. De opmerkingen van de deelnemers waren onder meer: “Het gaf me toestemming om te vertragen”; “Het maakte me meer bewust van de natuur in alle aspecten van de omgeving”, en “Het herinnerde me eraan dat kleine dingen een groot verschil kunnen maken voor mijn humeur”.

Bovendien meldden degenen die drie goede dingen opschreven die ze opmerkten, alleen of in combinatie met natuurregistratieactiviteiten, dat ze meer geneigd waren pro-natuurgedrag aan te nemen buiten hun betrokkenheid bij het project, zoals het planten van meer bestuivervriendelijke planten in hun tuinen, of het creëren van schuilplaatsen voor dieren in het wild, wat aantoont dat deelname aan burgerwetenschap nog meer voordelen heeft voor de natuur.

Dr. Michael Pocock, ecoloog en academisch leider voor publieke betrokkenheid bij onderzoek bij UKCEH, zei: “In en rond de natuur zijn is goed voor ons welzijn, en we hebben aangetoond dat gerichte, actieve betrokkenheid bij de natuur net zo belangrijk is – of dat nu ‘bewuste momenten’ in de natuur zijn of deelnemen aan burgerwetenschap.”

Hij voegt eraan toe: “Dit is voor ons een waardevolle oefening geweest om te onderzoeken hoe we burgerwetenschap nog beter kunnen maken. We weten nu dat als we toekomstige projecten ontwerpen met bijvoorbeeld aanvullende natuurobserverende activiteiten, we de eigen verbinding van mensen met de natuur kunnen versterken, terwijl we nog steeds waardevolle gegevens verzamelen.”

Co-auteur professor Miles Richardson, die de Nature Connectedness Research Group aan de Universiteit van Derby leidt, zei: “Mensen verbinden zich op verschillende manieren met de natuur, dus het is geweldig om te zien dat op de natuur gebaseerde burgerwetenschap een andere vorm van actieve betrokkenheid kan bieden die de relatie tussen mens en natuur kan versterken. In combinatie met het opmerken van de positieve emoties die de natuur kan brengen, helpt burgerwetenschap en helpt het welzijn van mens en natuur te verenigen.”

Er zijn het hele jaar door veel op de natuur gebaseerde burgerwetenschappelijke projecten die door verschillende organisaties worden uitgevoerd. UKCEH verwelkomt de steun van iedereen die geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk om betrokken te raken bij het vastleggen van dieren in het wild via de iRecord-website en gratis te gebruiken apps voor vlinders en het UK Pollinator Monitoring Scheme. Records van deze burgerwetenschappelijke projecten worden gebruikt in vitaal wetenschappelijk onderzoek om veranderingen in onze dieren in het wild te begrijpen.