Suikermolecuul in bloed kan de ziekte van Alzheimer voorspellen

Een vroege diagnose en behandeling van de ziekte van Alzheimer vereist betrouwbare en kosteneffectieve screeningsmethoden. Onderzoekers van het Karolinska Institutet in Zweden hebben nu ontdekt dat een type suikermolecuul in het bloed verband houdt met het niveau van tau, een eiwit dat een cruciale rol speelt bij de ontwikkeling van ernstige dementie. De studie, die is gepubliceerd in Alzheimer’s & Dementia, kan de weg vrijmaken voor een eenvoudige screeningsprocedure die het begin tien jaar van tevoren kan voorspellen.

“De rol van glycanen, structuren die zijn opgebouwd uit suikermoleculen, is een relatief onontgonnen gebied in onderzoek naar dementie”, zegt de eerste auteur van het onderzoek, Robin Zhou, geneeskundestudent en gelieerd onderzoeker bij de afdeling Neurobiologie, Zorgwetenschappen en Maatschappij (NVS), Karolinska Institutet. “We tonen in onze studie aan dat bloedspiegels van glycanen vroeg tijdens de ontwikkeling van de ziekte worden veranderd. Dit zou kunnen betekenen dat we het risico op de ziekte van Alzheimer kunnen voorspellen met alleen een bloedtest en een geheugentest.”

Bij de ziekte van Alzheimer sterven de neuronen van de hersenen af, wat vermoedelijk het gevolg is van de abnormale accumulatie van de eiwitten amyloïde beta en tau. Klinische onderzoeken naar medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer tonen aan dat de behandeling vroeg in het pathologische proces moet beginnen, voordat er te veel neuronen zijn gestorven, om het proces om te keren voordat het te laat is.

Er is zowel een praktische als een financiële behoefte aan niet-invasieve screeningsmethoden voor de ziekte van Alzheimer. Merkers in bloed hebben de voorkeur, omdat het nemen van monsters van het hersenvocht moeilijker is en beeldvorming van de hersenen duur is.

Onderzoekers van het Karolinska Institutet hebben nu aangetoond dat het niveau van een bepaalde glycaanstructuur in het bloed, aangeduid als bisected N-acetylglucosamine, kan worden gebruikt om het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer te voorspellen.

De onderzoeksgroep heeft eerder een verband aangetoond tussen tau-eiwit en glycan-niveaus bij mensen met de ziekte van Alzheimer, maar deze analyses werden gedaan op cerebrospinale vloeistof. Glycanen zijn suikermoleculen die worden aangetroffen op het oppervlak van eiwitten, de bouwstenen van het leven, en bepalen de locatie en functie van deze eiwitten in het lichaam.

Door bloedglycaanspiegels te meten, ontdekten de onderzoekers dat personen met overeenkomende niveaus van glycanen en tau meer dan twee keer zoveel kans hadden om Alzheimer-type dementie te ontwikkelen.

“We laten ook zien dat een eenvoudig statistisch model dat rekening houdt met bloedglycaan- en tau-waarden, het risicogen APOE4 en een geheugentest, kan worden gebruikt om de ziekte van Alzheimer te voorspellen met een betrouwbaarheid van 80 procent, bijna tien jaar voordat symptomen zoals geheugenverlies optreden. verlies verschijnen”, zegt corresponderende auteur Sophia Schedin Weiss, docent bij NVS, Karolinska Institutet.

De resultaten zijn gebaseerd op 233 deelnemers aan de Swedish National Study on Aging and Care in Kungsholmen (SNAC-K). De monsters zijn verzameld tussen 2001 en 2004 en de deelnemers zijn regelmatig gecontroleerd op factoren als geheugenverlies en de aanwezigheid van dementie. De follow-ups vonden om de drie tot zes jaar plaats en duurden 17 jaar.

De onderzoekers gaan nu bloedmonsters analyseren van de resterende deelnemers aan de SNAC-K-studie en van deelnemers aan andere verouderingsstudies in en buiten Zweden.

“We werken samen met onderzoekers in de eerstelijnsgezondheidszorg in Zweden om verschillende biomarkers voor dementie te evalueren in centra voor eerstelijnsgezondheidszorg”, zegt dr. Schedin Weiss. “We hopen dat glycanen in het bloed een waardevolle aanvulling zullen blijken te zijn op de huidige methoden om mensen te screenen op de ziekte van Alzheimer, waardoor de ziekte vroegtijdig kan worden opgespoord.”

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de onderzoeksgroep van Lars Tjernberg van de afdeling Neurogeriatrie van het Karolinska Institutet in samenwerking met het Aging Research Centre van het Karolinska Institutet, het Stockholm Gerontology Research Centre en het Karolinska University Hospital.