Goede hydratatie zorgt dat je gezonder oud wordt

Volgens een studie van de National Institutes of Health gepubliceerd in eBioMedicine lijken volwassenen die goed gehydrateerd blijven gezonder te zijn, minder chronische aandoeningen te ontwikkelen, zoals hart- en longaandoeningen, en langer te leven dan degenen die mogelijk niet voldoende vocht binnenkrijgen.

Met behulp van gezondheidsgegevens verzameld van 11.255 volwassenen over een periode van 30 jaar, analyseerden onderzoekers verbanden tussen serum natrium spiegels – die verhogen als de vochtinname daalt – en verschillende gezondheidsindicatoren. Ze ontdekten dat volwassenen met serum natrium spiegels aan de bovenkant van een normaal bereik meer kans hadden op het ontwikkelen van chronische aandoeningen en tekenen van geavanceerde biologische veroudering vertoonden dan volwassenen in het middenbereik. Volwassenen met hogere niveaus hadden ook meer kans om op jongere leeftijd te overlijden.

“De resultaten suggereren dat een goede hydratatie veroudering kan vertragen en een ziektevrij leven kan verlengen”, zegt Natalia Dmitrieva, Ph.D.,  auteur en onderzoeker in het Laboratorium voor Cardiovasculaire Regeneratieve Geneeskunde aan de National Heart, Lung, and Blood Instituut (NHLBI), onderdeel van NIH.

De studie bouwt voort op onderzoek dat de wetenschappers in maart 2022 publiceerden, waarin verbanden werden gevonden tussen hogere niveaus van normale serum natrium spiegels en verhoogde risico’s op hartfalen. Beide bevindingen kwamen uit de Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC)-studie, die substudies omvat waarbij duizenden zwarte en blanke volwassenen uit de hele Verenigde Staten betrokken waren. De eerste ARIC-substudie startte in 1987 en heeft onderzoekers geholpen de risicofactoren voor hartaandoeningen beter te begrijpen, terwijl ze klinische richtlijnen voor de behandeling en preventie vormgaven.

Voor deze nieuwste analyse beoordeelden onderzoekers de informatie die de deelnemers aan het onderzoek meedeelden tijdens vijf medische bezoeken – de eerste twee toen ze in de vijftig waren en de laatste toen ze tussen de 70 en 90 jaar oud waren. Om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken tussen hoe hydratatie correleerde met gezondheidsresultaten, sloten onderzoekers volwassenen uit die hoge niveaus  hadden bij baseline check-ins of met onderliggende aandoeningen, zoals obesitas, die de spiegels zouden kunnen beïnvloeden.

 

Vervolgens evalueerden ze hoe de spiegels correleerden met biologische veroudering, wat werd beoordeeld aan de hand van 15 gezondheidsmarkers. Dit omvatte factoren, zoals systolische bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker, die inzicht verschaften in hoe goed het cardiovasculair, respiratoir, metabolisch, nier- en immuunsysteem van elke persoon functioneerde. Ze corrigeerden ook voor factoren zoals leeftijd, ras, biologisch geslacht, rookstatus en hypertensie.

Ze ontdekten dat volwassenen met hogere niveaus van normaal serum natrium – met normale bereiken tussen 135-146 milli-equivalenten per liter (mEq / L) – meer kans hadden op tekenen van snellere biologische veroudering. Dit was gebaseerd op indicatoren als metabole en cardiovasculaire gezondheid, longfunctie en ontsteking. Volwassenen met een gehalte van meer dan 142 mEq/L hadden bijvoorbeeld een 10-15% geassocieerde verhoogde kans om biologisch ouder te zijn dan hun chronologische leeftijd in vergelijking met bereiken tussen 137-142 mEq/L, terwijl niveaus boven 144 mEq/L correleerden met een verhoging van 50%. Evenzo waren niveaus van 144,5-146 mEq/L geassocieerd met een 21% verhoogd risico op vroegtijdig overlijden in vergelijking met bereiken tussen 137-142 mEq/L.

Volwassenen met een gehalte van meer dan 142 mEq/L hadden een tot 64% verhoogd geassocieerd risico op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals hartfalen, beroerte, atriumfibrilleren en perifere arteriële ziekte, evenals chronische longziekte, diabetes en dementie. Omgekeerd hadden volwassenen met een gehalte tussen 138 en 140 mEq/L het laagste risico op het ontwikkelen van een chronische ziekte.

De bevindingen bewijzen geen oorzakelijk effect, merkten de onderzoekers op. Gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken zijn nodig om te bepalen of optimale hydratatie gezond ouder worden kan bevorderen, ziekte kan voorkomen en tot een langer leven kan leiden. De verenigingen kunnen echter nog steeds de klinische praktijk informeren en persoonlijk gezondheidsgedrag sturen.

“Mensen van wie het serum natrium 142 mEq / L of hoger is, zouden baat hebben bij evaluatie van hun vochtinname,” zei Dmitrieva. Ze merkte op dat de meeste mensen hun vochtinname veilig kunnen verhogen om aan de aanbevolen niveaus te voldoen, wat kan worden gedaan met water en andere vloeistoffen, zoals sappen, of groenten en fruit met een hoog watergehalte. De National Academies of Medicine(externe link) suggereren bijvoorbeeld dat de meeste vrouwen dagelijks ongeveer 6-9 kopjes (1,5-2,2 liter) vocht consumeren en voor mannen 8-12 kopjes (2-3 liter).

Anderen hebben mogelijk medische begeleiding nodig vanwege onderliggende gezondheidsproblemen. “Het doel is om ervoor te zorgen dat patiënten voldoende vocht binnenkrijgen, terwijl factoren, zoals medicijnen, worden beoordeeld die kunnen leiden tot vochtverlies”, zegt Manfred Boehm, M.D.,  auteur en directeur van het Laboratory of Cardiovascular Regenerative Medicine.

“Artsen moeten mogelijk ook het huidig behandelplan van een patiënt, zoals het beperken van de vochtinname voor hartfalen, uitstellen.”

De auteurs haalden ook onderzoek aan waaruit blijkt dat ongeveer de helft van de mensen wereldwijd niet voldoet aan de aanbevelingen voor de dagelijkse totale inname van water (externe link), die vaak begint bij 6 kopjes (1,5 liter).

“Op mondiaal niveau kan dit een grote impact hebben”, zei Dmitrieva. “Verlaagd lichaamswatergehalte is de meest voorkomende factor die het serumnatrium verhoogt. Daarom suggereren de resultaten dat goed gehydrateerd blijven het verouderingsproces kan vertragen en chronische ziekten kan voorkomen of vertragen.”

vertaling persbericht Andre Teirlinck