4 weken dagelijkse inname amandelen verhoogde niveau van heilzaam vetzuur

Voor degenen die regelmatig sporten, is het elke dag eten van amandelen misschien wel een ideaal goed voornemen voor het nieuwe jaar. Een gerandomiseerde, gecontroleerde studie in Frontiers in Nutrition toonde aan dat vrouwelijke en mannelijke deelnemers die een maand lang dagelijks 57 g amandelen aten, onmiddellijk na het eten ervan meer van het heilzaam vet 12,13-dihydroxy-9Z-octadeceenzuur (12,13-DiHOME) in hun bloed hadden na een sessie van intensieve oefening dan controle deelnemers. Deze molecule, een zogenaamd oxylipine (geoxideerd vet), wordt gesynthetiseerd uit linolzuur door bruin vetweefsel en heeft een gunstig effect op de stofwisseling en de energie regeling.

Corresponderende auteur dr. David C Nieman, directeur van het Appalachian State University Human Performance Laboratory op de North Carolina Research Campus, zei: “Vrijwilligers die dagelijks 57 g amandelen consumeerden gedurende een maand hadden direct na het sporten een gunstiger 12,13-DiHOME in hun bloed dan controle vrijwilligers. Ze rapporteerden ook minder vermoeidheid en spanning, betere been-rug kracht en verminderde spierbeschadiging na inspanning.”

Vier weken voedingssuppletie met amandelen.

Bij de klinische proef waren 38 mannen en 26 vrouwen tussen de 30 en 65 jaar betrokken, die niet regelmatig met gewichten trainden. Ongeveer de helft werd gerandomiseerd naar de amandel dieetgroep en de andere helft naar de controlegroep, die dagelijks een graanreep met een bijpassende hoeveelheid calorieën at. De onderzoekers namen voor en na de vier weken durende voedingssuppletie bloed- en urinemonsters. Prestatiemetingen bestonden onder meer uit een Wingate anaerobe test van 30 seconden, een 50 meter shuttle run-test en verticale sprong-, bankdrukken- en been-rug kracht oefeningen. Direct na deze 90 minuten durende sessie van ‘extensieve oefening’ en vier dagen daarna werden dagelijks extra bloed- en urinemonsters genomen.

Na elke bloedafname vulden de deelnemers de vragenlijst ‘Profile of Mood States’ (POMS) in om hun mentale toestand te kwantificeren, en beoordeelden ze hun vertraagde spierpijn – dat wil zeggen pijn en stijfheid die wordt gevoeld na ongewone of inspannende inspanning – op een interval schaal van 10.

Zoals verwacht leidde de oefening van 90 minuten tot een toename van het zelfgerapporteerde gevoel van spierbeschadiging en spierpijn door de vrijwilligers, evenals een verhoogde POMS-score, wat wijst op zelfgerapporteerde verminderde vitaliteit en toegenomen vermoeidheid, angst en depressie.

De oefening resulteerde ook in tijdelijk verhoogde niveaus van pro-inflammatoire cytokines zoals IL-6, IL-8, IL-10 en MCP-1 in het bloed, consistent met lichte spierbeschadiging. Deze veranderingen in cytokines waren echter gelijk in de amandel- en graanrepen groepen.

Verschillen in twee DiHOME-concentraties.

Belangrijk is dat direct na het sporten de concentratie van het heilzame 12,13-DiHOME 69% hoger was in het bloedplasma van deelnemers in de amandel groep dan bij deelnemers in de controlegroep. Van 12,13-DiHOME is bekend dat het het transport van vetzuren en de opname ervan door de skeletspieren verhoogt, met als algemeen effect dat het de stofwisseling na inspanning stimuleert.

Het omgekeerde patroon werd gevonden voor een andere oxylipine, het licht toxische 9,10-Dihydroxy-12-octadeceenzuur (9,10-diHOME), dat direct na inspanning 40% hoger was in het bloed van de controlegroep dan in de amandel groep . In tegenstelling tot 12,13-DiHOME is aangetoond dat 9,10-diHOME negatieve effecten heeft op de algehele gezondheid en het herstel van het lichaam na inspanning.

Polyfenolen in de amandelhuid kunnen de sleutel zijn.

Nieman en collega’s concludeerden dat de dagelijkse consumptie van amandelen leidt tot een verandering in het metabolisme, het verminderen van ontstekingen en oxidatieve stress door inspanning en het lichaam in staat stelt sneller te herstellen.

“We concluderen dat amandelen een uniek en complex mengsel van voedingsstoffen en polyfenolen bevatten wat het metabolisch herstel van stressvolle inspanningsniveaus kan ondersteunen. Amandelen bevatten veel eiwitten, gezonde soorten vetten, vitamine E, mineralen en vezels. En de bruine schil van amandelen bevat polyfenolen die in de dikke darm terechtkomen en ontstekingen en oxidatieve stress helpen beheersen, “zei Nieman.

Vertaling: Andre Teirlinck