Zichtproblemen vergroten het risico op dementie bij ouderen

Volgens een nieuwe systematische review en meta-analyse van 16 onderzoeken waarbij 76.373 deelnemers betrokken waren, lopen oudere volwassenen met onbehandelde gezichtsaandoeningen een verhoogd risico op dementie.

De resultaten van de studie, gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Aging and Mental Health, benadrukken de noodzaak van verder onderzoek om de impact na te gaan van het corrigeren van gezichtsproblemen bij oudere volwassenen – bijvoorbeeld met een bril of staaroperaties – om cognitieve problemen en dementie te voorkomen.

“Deze studie is één van de eerste die de associatie tussen zichtproblemen en cognitieve gevolgen bij oudere volwassenen evalueert door een uitgebreid onderzoek van alle beschikbare op populatie gebaseerde studies. Onze bevindingen dragen bij aan het groeiend bewijs dat vervagend gezichtsvermogen een risicofactor is voor het ontwikkelen van dementie”, zegt hoofdauteur, universitair hoofddocent Beibei Xu, van het Medical Informatics Center, aan de Universiteit van Peking. “Hoewel de redenen hierachter onduidelijk blijven, suggereert het dat het diagnosticeren en behandelen van oogaandoeningen gunstig kan zijn – zowel om de kwaliteit van leven van een persoon te verbeteren als om mogelijk geheugenverlies te vertragen of te stoppen.”

Naar schatting leven in de UK bijna één miljoen mensen met dementie – en dat aantal zal de komende decennia toenemen naarmate de bevolking ouder wordt. Tegen 2050 wordt voorspeld dat dit aantal zal gestegen zijn tot 1,6 miljoen. De kosten van dementie zullen naar verwachting in hetzelfde tijdsbestek bijna verdubbelen, van £ 25 miljard vandaag tot £ 47 miljard in 2050. De ziekte heeft een verwoestende impact op het leven van mensen. Naarmate hun ziekte vordert, zullen ze meer geheugenverlies en veranderingen in hun persoonlijkheid en gedrag ervaren. Uiteindelijk zullen ze volledig afhankelijk worden van anderen.

De wetenschappers bekeken 16 studies met 76.373 deelnemers, met vijf cross sectionele onderzoeken en 11 longitudinale onderzoeken die vóór april 2020 zijn gepubliceerd. Uit deze onderzoeken distilleerden de auteurs de relatie tussen visuele beperkingen en cognitieve uitkomsten bij oudere volwassenen.

Ze vonden het volgende:

–  Mensen met een gezichtsstoornis hadden een verhoogd risico op cognitieve stoornissen en dementie, ongeacht of hun visuele stoornis zelf gerapporteerd of gediagnosticeerd was met objectieve metingen.

–  De kans op een cognitieve stoornis was 137% hoger bij mensen met een gezichtsprobleem dan bij mensen die dat niet hadden.

– Mensen die bij aanvang een gezichtsprobleem hadden, hadden een 41% hoger risico op het ontwikkelen van cognitieve stoornissen en een 44% hoger risico op dementie, vergeleken met degenen die dat niet hadden.

“Het vinden van manieren om het ontstaan ​​van dementie te voorkomen of uit te stellen kan de verwoestende impact op het leven van getroffen personen en hun families helpen verminderen, vooral in het licht van de groeiende last van de ziekte. Het identificeren van aanpasbare risicofactoren is de eerste cruciale stap voor het ontwikkelen van effectieve interventies om dit doel te bereiken”, zegt Beibei Xu. “Onze nieuwe resultaten benadrukken het belang van regelmatige oogonderzoeken voor oudere volwassenen, waardoor eventuele problemen met hun gezichtsvermogen vroegtijdig kunnen worden opgemerkt en behandeld. Ze suggereren ook dat zelfgerapporteerde veranderingen in het gezichtsvermogen van een persoon niet mogen worden genegeerd.”

De auteurs (Gui-Ying Cao, Zi-Shuo Chen, Shan-Shan Yao, Kaipeng Wang, Zi-Ting Huang, He-Xuan Su, Yan Luo, Carson M De Fries, Yong-Hua Hu en Beibei Xu) bevelen toekomstige onderzoek aan om de effectiviteit te bestuderen van de behandeling van gezichtsproblemen bij oudere mensen om cognitieve stoornissen en dementie te voorkomen.

Vertaling: Andre Teirlinck