Behandeling met statines kan kanker veroorzaken

Sinds enkele jaren beweren steeds meer onderzoekers dat statinebehandeling kanker voorkomt. In hun studies volgden ze al enkele jaren statinebehandelde patiënten en ontdekten dat ze minder vaak aan kanker lijden dan onbehandelde patiënten.

Ze hebben echter een ernstige fout gemaakt; ze hebben de deelnemers niet gevraagd of ze de behandeling hebben voortgezet. Zoals we hebben beschreven in het tijdschrift PLOS ONE, hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat meer dan 50% van de “patiënten” na 1-2 jaar met de behandeling stopt. Aangezien het cholesterolgehalte van de meeste mensen die een statinebehandeling ondergaan hoger is dan normaal, is het daarom onmogelijk om te weten of het de statinebehandeling of hun hoge cholesterol is die beschermen tegen kanker.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6336291/

Het laatste is het meest waarschijnlijk, omdat, zoals we in een recent artikel hebben gedocumenteerd, veel onderzoeken hebben aangetoond dat een laag cholesterolgehalte wordt geassocieerd met een verhoogd risico op kanker. De gebruikelijke verklaring is dat kankercellen cholesterol nodig hebben en dat het de kanker is die het verlaagt, maar veel onderzoeken spreken deze interpretatie tegen. Zo hebben jongeren met een laag cholesterolgehalte enkele decennia later een groter risico op kanker. Aangezien bijna alle cellen in het lichaam cholesterol kunnen produceren, hoe kunnen enkele kankercellen dan uw cholesterol verlagen?

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2022.891352/full

Dat statinebehandeling ons moet kunnen beschermen tegen kanker wordt ook tegengesproken door de onderzoeken, omdat bij vijf van hen kanker vaker voorkwam in de behandelgroepen. Een Japanse studie is in overeenstemming. Hier hadden de auteurs statinebehandeling voorgeschreven aan bijna 50.000 personen met een hoog cholesterolgehalte. Zes jaar later was het aantal sterfgevallen door kanker meer dan drie keer hoger bij mensen met een laag cholesterol dan bij mensen met een normaal of hoog cholesterol.

Verder bleek in vier onderzoeken bij kankerpatiënten dat het aantal dat met een statine was behandeld veel groter was dan bij gezonde controlepersonen. Het is ook in overeenstemming met het feit dat alle experimenten met knaagdieren hebben aangetoond dat statinebehandeling kanker veroorzaakt.

De reden waarom een ​​hoog cholesterolgehalte beschermt tegen kanker is waarschijnlijk dat LDL deelneemt aan het immuunsysteem door allerlei soorten micro-organismen aan te hangen en te inactiveren, en verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat 20-30% van alle kankers wordt veroorzaakt door bacteriën of virussen.

U kunt meer over dit onderwerp lezen in ons onderzoek
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2022.891352/full

Uffe Ravnskov
www.ravnskov.nu