Dagelijkse lichaamsbeweging op 70-jarige leeftijd kan hartaandoening voorkomen

Twintig minuten dagelijkse matige tot krachtige lichaamsbeweging op jonge leeftijd (70-75) kan het beste ernstige hartaandoeningen voorkomen, waaronder hartfalen, op late leeftijd (80+), suggereert onderzoek dat online is gepubliceerd in het tijdschrift Heart.

De bevindingen versterken de stelregel van ‘beter laat dan nooit’ als het gaat om lichaamsbeweging, maar eerder op oudere leeftijd is nog beter, concludeert een gekoppeld redactioneel artikel. Het is geen geheim dat fysieke activiteit geassocieerd is met een lager risico op hart- en vaatziekten en een langer leven, ongeacht geslacht en etniciteit, waarbij de voordelen toenemen samen met de geleverde inspanning.

Maar relatief weinig onderzoeken hebben uitsluitend gekeken of lichaamsbeweging op latere leeftijd hartaandoeningen en beroertes op oudere leeftijd kan helpen voorkomen. Om deze kenniskloof te dichten, maakten de onderzoekers gebruik van gegevens van de Progetto Veneto Anziani (ProVA), een onderzoek onder 3099 oudere Italianen (65 jaar en ouder).

Eerste beoordelingen, waaronder een gedetailleerde medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek, scans en een reeks bloedonderzoeken, werden uitgevoerd tussen 1995 en 1997, met twee verdere beoordelingen 4 en 7 jaar later.

Aan het begin van de studie hadden vrouwen meer kans dan mannen om 4+ naast elkaar bestaande aandoeningen te hebben, met een hogere prevalentie van artrose, osteoporose en chronische nierziekte; chronische obstructieve longziekte (COPD) en diabetes kwamen vaker voor bij de mannen.

Deelnemers vulden op elk van de tijdstippen vragenlijsten in over hun fysieke activiteitsniveau. Matige fysieke activiteit omvatte wandelen, kommen en vissen, terwijl krachtige fysieke activiteit tuinieren, gymnastiekoefeningen, fietsen, dansen en zwemmen omvatte.

Degenen van wie de fysieke activiteit 20 minuten of meer per dag bedroeg, werden als actief gedefinieerd; degenen die minder dan dit klokten werden gedefinieerd als inactief. Mannen waren vaker lichamelijk actief dan vrouwen.

Veranderingen in fysieke activiteitspatronen werden gedefinieerd als: stabiel-laag (inactief-inactief); hoog-afnemend (actief-inactief); laag-stijgend (inactief-actief); en stabiel-hoog (actief-actief).

Andere potentieel belangrijke achtergrondinformatie over gezinsinkomen, opleidingsniveau, aantal leden van het huishouden en roken en drinken werd ook verzameld.

De gezondheid van alle deelnemers werd vervolgens tot eind december 2018 gevolgd door koppeling met ontslaggegevens uit het ziekenhuis en overlijdensverklaring. De uiteindelijke analyse omvatte 2754 deelnemers met volledige gegevens, van wie 1398 vrouwen (60%).

Tijdens de monitoringperiode werden 1037 nieuwe diagnoses van hartaandoeningen, hartfalen en beroertes gesteld.

Toenemende niveaus van fysieke activiteit en het handhaven van een actieve levensstijl in de loop van de tijd waren geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten en overlijden bij zowel mannen als vrouwen.

De grootste vermindering van het risico werd waargenomen voor nieuwe gevallen van coronaire hartziekte en hartfalen op late leeftijd. Er werd geen significant verband tussen fysieke activiteit en beroerte waargenomen.

De meeste deelnemers hadden in de loop van de tijd stabiele actieve fysieke activiteitspatronen. Patronen van stabiel-hoge fysieke activiteit waren geassocieerd met een significant (52%) lager risico op hart- en vaatziekten bij mannen in vergelijking met die met stabiel-laag patroon.

De grootste voordelen leken op te treden op 70-jarige leeftijd. Het risico was slechts marginaal lager op 75-jarige leeftijd en niet lager op 80-85-jarige leeftijd, wat suggereert dat het verbeteren van fysieke activiteit eerder op oudere leeftijd de meeste impact zou kunnen hebben, laten we zeggen de onderzoekers.

Er werd ook een J-vormige curve voor de duur van de inspanning waargenomen, met de sterkste afname van hartaandoeningen en hartfalen geassocieerd met een periode van tussen de 20 en 40 minuten van matige tot krachtige fysieke activiteit per dag.

Hoewel de waargenomen associaties het sterkst waren bij mannen, benadrukken de onderzoekers: “Vrouwen die meer aan lichaamsbeweging deden, hadden een consistent lagere incidentie van bijna alle cardiovasculaire uitkomsten, ondanks het feit dat de risicoreductie geen statistische significantie bereikte, maar wanneer de algehele mortaliteit in aanmerking wordt genomen, waren de risico’s aanzienlijk verminderd.”

Dit is een observationele studie en kan als zodanig geen oorzaak vaststellen. De onderzoekers erkennen dat de studie gebaseerd was op het herinneren van deelnemers, dat fysieke activiteitsniveaus subjectief werden beoordeeld en dat er geen gegevens beschikbaar waren over fysieke activiteitsniveaus in het midden van het leven, die allemaal de cardiovasculaire risicoprofielen op latere leeftijd zouden kunnen hebben beïnvloed.

Desalniettemin concluderen ze: “Deze resultaten suggereren dat het volksgezondheidsbeleid gericht moet zijn op het bevorderen of beginnen van fysieke activiteit halverwege en op latere leeftijd, gezien een waarschijnlijke grotere effectiviteit bij het verminderen van cardiovasculaire risico’s.