Zal Johnson & Johnson aansprakelijkheid jegens slachtoffers blijven vermijden?

Afgevaardigde Carolyn B. Maloney, voorzitter van de commissie voor toezicht en hervorming, afgevaardigde Raja Krishnamoorthi, voorzitter van de subcommissie voor economisch en consumentenbeleid, Amerikaanse Senaat-meerderheid Whip Dick Durbin, en Amerikaanse senatoren Elizabeth Warren en Richard Blumenthal hebben vandaag een brief aan de nieuwe Chief Executive Officer (CEO) van Johnson & Johnson waarin hij bezwaar maakt tegen de pogingen van het bedrijf om faillissementswetten te manipuleren om de aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door haar producten te omzeilen. In hun brief aan Joaquin Duato, vice-voorzitter van het Uitvoerend Comité, vragen de leden of Duato, als nieuwe CEO, de huidige inspanningen van het bedrijf zal voortzetten om verantwoording af te leggen aan kankerslachtoffers, of dat hij van plan is om van koers te veranderen.

“Naar onze mening verdienen de ongeveer 38.000 eisers die beweren dat hun kankers werden veroorzaakt door asbest in het product van uw bedrijf dat hun zaak eerlijk wordt overwogen”, schreven voorzitter Maloney en de leden.

Op 10 november schreven de senatoren en vertegenwoordigers de nu vertrekkende CEO Alex Gorsky om informatie om uit te leggen waarom Johnson & Johnson eisers die kans probeert te ontzeggen. In een antwoord dat op 1 december werd ontvangen, verstrekte de externe raadsman van Johnson & Johnson onvoldoende informatie en herhaalde hij de twijfelachtige bewering dat de ingewikkelde bedrijfsmanoeuvres van het bedrijf “aanzienlijke voordelen zullen opleveren voor de eisers”.

“Nadat alle talkverplichtingen op een lege vennootschap zijn gestort, pleit Johnson & Johnson nu voor de faillissementsrechtbank dat het moet worden afgeschermd van alle relevante claims. Mocht Johnson & Johnson succesvol zijn, dan zullen de eisers van kankerslachtoffers gedwongen worden om restitutie alleen van het lege bedrijf te vragen en zullen ze waarschijnlijk centen op de dollar ontvangen, of helemaal niets, “vervolgen voorzitter Maloney en de leden.

Voorzitter Maloney en de leden concludeerden: “We schrijven vandaag om te informeren of u, als nieuwe CEO, de huidige inspanningen van Johnson & Johnson zult voortzetten om verantwoording aan kankerslachtoffers te vermijden, of dat u van koers verandert. Uw reactie zal ons helpen de richting van ons toezicht en de wetgevende reactie op deze belangrijke kwestie te bepalen.”

In juli introduceerden de leden de Nondebtor Release Prohibition Act van 2021, die verschillende mazen in het faillissement zou indammen die bedrijven en slechte actoren zoals de familie Sackler en Johnson & Johnson exploiteren om aansprakelijkheid te ontwijken, waaronder de ‘Texas two-step’-manoeuvre.

https://urldefense.com/v3/__https:/www.judiciary.senate.gov/letter-to-duato__;!!Bg5easoyC-OII2vlEqY8mTBrtW-N4OJKAQ!YOWbdkHWYoyh1-eebzOQSOZFo2mBJHLd-88t0WQ9i6taaXxtltgKjEVIBD0Hl2g4xoGrvjjY$